Τα νέα «χαράτσια» απειλούν με κατάρρευση την αγορά ακινήτων
Στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, εφόσον εφαρμοστούν οι νέοι φόροι στα ακίνητα, που ήδη ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό OPP (Overseas Property Professional), το οποίο διαβάζεται από επαγγελματίες του real estate σε όλο τον κόσμο.
Επισημαίνεται, πως η Ομοσπονδία για το real estate, η ΟΜΑΣΕ, είχε ήδη προειδοποιήσει για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιβολή των φόρων αυτών.
Μέχρι το 2011, μόνο τα μεγάλα ακίνητα στην Ελλάδα φορολογούνταν, αλλά η πίεση από τους διεθνείς πιστωτές και η ανάγκη για αύξηση των εσόδων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.
Τα ακίνητα έχουν χάσει ακόμα και τη μισή αξία τους
Οι εξελίξεις αυτές γίνονται την ώρα που η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Νομισματική Πολιτική, αναφέρει ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν μειωθεί 37,6% σε πραγματικούς όρους από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Αλλά παράγοντες λένε ότι η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας μέχρι και στο ήμισυ των τιμών ακινήτων.
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις αξίες των ακινήτων, με τις ακριβές ιδιοκτησίες να έχουν πληγεί περισσότερο.
Η αβεβαιότητα γύρω από την νομοθεσία έχει ήδη καθυστερήσει τις πωλήσεις, λέει ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, Ιωάννης Ρεβύθης. «Βλέποντας την ύφεση και τους φόρους, ο νόμος αυτός οδηγεί στην κατάρρευση της αγοράς, αντί του περιορισμού της υπερβολικής φορολογίας που έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές».
Το μέλος του ΔΣ της ΟΜΑΣΕ Μιχάλης Γεωργίου, προβλέπει ότι οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 20% το 2014, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. «Η υπερφορολόγηση προκαλεί υποτίμηση των ακινήτων, η οποία λειτουργεί προς όφελος των ξένων επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές».
Ο ειδικός στις αγορές τους εξωτερικού και στα οικονομικά, Simon Conn, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε στο OPP Connect ότι δεν αναμένει οι τιμές των ακινήτων να ανέβουν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο και ο ίδιος αποφάσισε να μην ασχοληθεί με την ελληνική αγορά.
«Δεν θα ασχοληθώ επί του παρόντος με στεγαστικά στην Ελλάδα, εξαιτίας των τρεχουσών οικονομικών προβλημάτων της. Καμία από τις πηγές δανεισμού μου δεν ενδιαφέρεται να δανείσει έναντι μιας πιθανής υποτίμησης του περιουσιακού στοιχείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Ψηφίστηκε επί της αρχής ο ενιαίος φόρος ακινήτων