Η πρόωρη παροχολογία «φρέναρε» το πρωτογενές πλεόνασμα!

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος τους πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 αποδίδονται ... στη βιασύνη της κυβέρνησης να ανακοινώσει κοινωνικές παροχές.

Η πρόωρη παροχολογία «φρέναρε» το πρωτογενές πλεόνασμα!
4'

Μέχρι στιγμής, όπως έχουμε ήδη γράψει στο newsbomb.gr, τρία διαφορετικά πρωτογενή πλεονάσματα δίνουν κυβέρνηση, τρόικα και Eurostat, λόγω του τρόπου υπολογισμού που έχει θέσει σε εφαρμογή η κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα τοποθετεί το πρωτογενές αποτέλεσμα στα 812 εκατ ευρώ, η κυβέρνηση ανεβάζει το πόσο στο 1,5 δισ. και η Eurostat ετοιμάζεται να το εκτοξεύσει στα 3,9 δισ., σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

sta

Τα 3,9 δισ. ευρώ της Eurostat περιλαμβάνουν και τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναλυτικά με αριθμούς:
*1,6 δισ. είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα
*1,5 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα που δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού λογιστηρίου του κράτους
*800 εκατ. είναι τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδας από τα ελληνικά ομόλογα

Εδώ ακριβώς είναι το πιο κομβικό σημείο καθώς η τρόικα επιμένει ότι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών είναι έκτακτα έσοδα, συνεπώς δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος του καθαρού πρωτογενούς πλεονάσματος. Επί της ουσίας, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε μηχανισμό στήριξης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και ενεργοποιείται η συμφωνία με την τρόικα στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα αυτό το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τρία σημεία:
* Την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs)
* Τη χρηματοδότηση των τραπεζών (θεωρείται εφάπαξ διαδικασία)

pleonasma 1

Οι παροχές και το δημοσιονομικό κενό

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – τρόικα βρίσκεται το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και βάσει αυτού θα επιστραφεί στους πολίτες ως κοινωνική παροχή το 70% του υπερβάλλοντος. Με δεδομένο ότι το για φέτος υπήρχε πρόβλεψη για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, το υπερβάλλον είναι το «καθαρό» 70%. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η βιασύνη της κυβέρνησης να περιγράψει τις παροχές, «φρέναρε» τις διαδικασίες. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θορυβήθηκαν από την παροχολογία της κυβέρνησης και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο υπήρξε και παρέμβαση του επικεφαλής της Eurostat μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ρίξει τους τόνους που είχε ανεβάσει προεκλογικά η κυβέρνηση.

Έτσι, σε περίπτωση που η τρόικα δεχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,9 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι οι παροχές θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ, σενάριο που όμως αμφισβητείται από πολλούς.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 1,5 δισ., όπως αναφέρει η κυβέρνηση, προκειμένου η παροχολογία να περιοριστεί στο 1,05 δισ. ευρώ.

pleonasma 2

Πως θα εξαφανίσουν το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέα μέτρα;

Στην πράξη, κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματεύονται τη διαφορά ανάμεσα στα 3,9 δις και το 1,5 δισ ή στις παροχές 2,8 δισ. και 1,05 δισ. Ανάμεσα σε αυτά νούμερα, ωστόσο, βρίσκεται η απάντηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Η τρόικα ζητούσε μέτρα ύψους σχεδόν 2,9 δισ., ενώ στη συνέχεια «έριξε» τις απαιτήσεις της κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Χαμένοι... στα νούμερα οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναζητούν την απάντηση για το αν μπορούν να «εξαφανίσουν» το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέα μέτρα.

Για να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα, σε περίπτωση που γίνει δεκτό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,5 δισ., θα δοθεί ως επιστροφή στους πολίτες το 70%, δηλαδή το 1,05 δισ. Τα 450 εκατ. που απομένουν οδηγούνται στο ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΤτΕ. Αυτά τα 2,4 δισ. (1,6 δισ. + 0,8 δισ.) αποτελούν το «μαξιλάρι» για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν συμβιβασμό

Στα 811 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου

Πού διαφωνούν κυβέρνηση-τρόικα-Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή