Γιατί η τρόικα αμφισβητεί τα πάντα

Κατεβάζουν τον πήχη αισιοδοξίας και παράλληλα ψάχνουν αναλυτικά κωδικό-κωδικό όλα τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 – Κρίσιμη η συνάντηση με τη διοίκηση της ΤτΕ.

Γιατί η τρόικα αμφισβητεί τα πάντα
3'

Παρά την αρχική αναστάτωση που προήλθε από τη χθεσινή επίσκεψη των μελών της τρόικα, αλλά και από το δημοσίευμα των Financial Times που αμφισβήτησε το ποσό των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται καθησυχαστικό.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η τρόικα ζήτησε να εξετάσει εκ νέου τα οικονομικά στοιχεία για το 2013, τα οποία πρακτικά οδηγούν στο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι ίδιοι, τονίζουν ότι τα στοιχεία δείχνουν καλύτερες επιδόσεις, ενώ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, όπως ακριβώς διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο από το φθινόπωρο. Με βάση αυτά τα στοιχεία, όπως επισημαίνουν, το 2014 δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων. Παράλληλα, αναφέρουν ότι πλέον, κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας «τρόμαξαν» από την πρόθεση της κυβέρνησης για αναδιανιομή του πλεονάσματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε να εξετάσει κωδικό – κωδικό όλα τα στοιχεία για το πλεόνασμα, προκειμένου να αποφανθούν αν αυτά που υποστηρίζει η κυβέρνηση έχουν βάση. Ήδη, η τριμερής επιτροπή και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει επαφή για την ανταλλαγή των απαραίτητων στοιχείων, ενώ το τελικό «ξεσκαρτάρισμα» θα κάνουν ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat.

Για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι δεν αμφισβητούνται τα 812 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος θα αρχίσει να συζητείται αφού «πρώτα έχουμε κατασταλάξει με την τρόικα για το κλείσιμο του 2013 και για το πού είμαστε το 2014».

Το μείζον θέμα είναι αν θα στον προϋπολογισμό του 2013 ή του 2014, κάποιοι συγκεκριμένοι κωδικοί εσόδων, όπως για παράδειγμα:
*έσοδα από αυτοκινητόδρομους,
*κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
*κονδύλια από την υγεία κ.α.

Όπερ σημαίνει ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, επί της ουσίας φοβούνται μήπως τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία το 2014 έγιναν εκταμιεύσεις από ποσά του 2015.

Σε αυτό το σημείο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέπει «τεχνικές» διαφωνίες, στο λεγόμενο "carry over", αφού τα έσοδα υπάρχουν, απλά θα κρίνουν ποιος προϋπολογισμός θα επηρεαστεί περισσότερο, αλλά και το πώς θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και τα επόμενα έτη που είναι και το ζητούμενο.

Η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2013 στο 2014 (carry over). Υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για την επίδραση του "carry over", δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, καθώς «η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2013 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2014»

Πάντως, όλα τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα αποτυπωθούν στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-17, που εκτός απροόπτου θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου.

Τέλος, το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το θέμα των τραπεζών, που μετά το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αύριο οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Πέμπτη με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης:

«Τα μασάει» η τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χατζηδάκη με Τρόικα-Επιμένουν οι δανειστές

Έξι ζητήματα ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης-Τρόικας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή