Ρύθμιση- ανάσα για τον ΦΠΑ
Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να καταβάλουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ που έχουν εισπράξει θα δώσει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
Περίπου 830.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι και το τέλος του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.850.018 δηλώσεις ΦΠΑ και υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.018.332 δηλώσεις.
Για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων διάταξη που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει το συμψηφισμό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες στο Δημόσιο με τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας που τους οφείλουν φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης.
Με την εν λόγω διάταξη υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για επέκταση του συμψηφισμού οφειλών ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Η διάταξη που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας στη Βουλή θα προβλέπει πως από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται με τα ποσά ΦΠΑ που χρωστούν στις επιχειρήσεις οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, οι δήμοι και οι περιφέρειες. Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα ο συμψηφισμός αφορά αποκλειστικά οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης.
Η αρμόδια υπηρεσία που θα διενεργεί και θα επιβλέπει τη διαδικασία συμψηφισμού μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Σε αυτό θα κατατίθενται τα σχετικά παραστατικά που θα βεβαιώνουν τις οφειλές ΦΠΑ, αλλά και οι αιτήσεις συμψηφισμού από ιδιώτες και δημοσίους φορείς.