Eurogroup:Αγώνας δρόμου για τον μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών

Αγώνα δρόμου ξεκινούν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM), πριν από την Τετάρτη 12 Μαρτίου που ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Eurogroup:Αγώνας δρόμου για τον μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών
3'

Στις 8 μμ (ώρα Ελλάδος), ξεκινάει η Διακυβερνητική Διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί μία «προσωρινή συμφωνία» για το μελλοντικό ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών. Τη σκυτάλη θα πάρει αύριο το Ecofin που θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα. Η Ελληνική Προεδρία ελπίζει να λάβει από το Ecofin νέα διαπραγματευτική εντολή που θα είναι αποδεκτή από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους οποίους θα ξεκινήσει συνομιλίες την Τετάρτη 12 Μαρτίου.

ekt54

Ωστόσο, τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου έως την επόμενη εβδομάδα, στενεύουν, με κίνδυνο να μην προλάβει να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης πριν από την τελευταία συνεδρίαση της σημερινής Ευρωβουλής στα μέσα Απριλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η νομοθεσία για το μηχανισμό εκκαθάρισης θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον επτά μήνες, πιθανόν και περισσότερο.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής προεδρίας, μία από τις βασικές διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ποιός θα αποφασίζει το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν την απόφαση για το κλείσιμο μίας τράπεζας της Ευρωζώνης να την παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής Εκκαθάρισης, αλλά να έχουν λόγο και το συμβούλιο της Αρχής Εκκαθάρισης και οι εθνικές Αρχές. Όμως το Ευρωκοινοβούλιο δεν θέλει καμία ανάμειξη των εθνικών αρχών και επιθυμεί να είναι η ΕΚΤ ο μόνος θεσμός που θα αποφαίνεται αν μία τράπεζα είναι προβληματική και πρέπει να εκκαθαρισθεί.

eurogroup 390 1410

Εξάλλου, οι κυβερνήσεις της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές διαφωνούν στο ποιός θα πληρώνει το λογαριασμό της εκκαθάρισης μιας τράπεζας. Συγκεκριμένα, διαφωνούν σχετικά με την ταχύτητα συγκέντρωσης των πόρων του Ταμείου Εκκαθάρισης. Έχει ήδη αποφασισθεί από το Δεκέμβριο ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με εισφορές που θα καταβάλλουν όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης και το ύψος τους θα φθάσει τελικά σε περίπου 55 δισ. ευρώ.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του σε δέκα χρόνια, καθώς οι πόροι του θα αυξάνονται κατά 10% ετησίως. Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του σε τρία χρόνια, αντί για δέκα. Όμως στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες θα έπρεπε να καταβάλλουν γρηγορότερα το ποσό των 55 δισ. ευρώ. Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης να δανείζεται από τις αγορές, ή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ή αν θα του δίνονται κρατικές εγγυήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω πως θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Τρόικας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή