Η γραβιέρα Νάξου ταξιδεύει στο εξωτερικό

Στις διεθνείς αγορές κινείται πλέον η ΕΑΣ Νάξου, με "όπλο" τη γραβιέρα Νάξου.

Η γραβιέρα Νάξου ταξιδεύει στο εξωτερικό
2'

Ο συνεταιρισμός έχει αποφασίσει να εξαγάγει το συγκεκριμένο προϊόν στην Γερμανία, στην Αγγλία, στη Ρωσία και την Αμερική. Η ΕΑΣ Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από μια μικρή ομάδα παραγωγών του νησιού, με σκοπό την υποστήριξη των αγροτικών τους δραστηριοτήτων και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος.

Από τότε, βέβαια η επιχείρηση εξελίχθηκε ραγδαία, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της και αυξάνοντας την παραγωγή, η οποία φτάνει τους 900 τόνους.

Διαδικασία Παρασκευής Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης)

Μετά τη συλλογή της πρώτης ύλης (γάλα) στους ψύκτες και τη μεταφορά του στο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου με βυτία μεταφοράς γάλακτος , η πρώτη ύλη περνάει εμπεριστατομένους ελέγχους από τους χημικούς της ένωσης πριν μπει στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου.
Μετά τον έλεγχο το γάλα προωθείται στις δεξαμενές αποθήκευσης και συντήρησης
Το επόμενο βήμα είναι ο καθαρισμός του γάλακτος κάνοντας χρήση μηχανημάτων φυγόκεντρου δύναμης και η προώθησή του για παστερίωση.
Μετά την παστερίωση η πρώτη ύλη πηγαίνει στον τυροπαρασκευαστή όπου δημιουργείται το τυρόπηγμα
Το τυρόπηγμα έπειτα τοποθετείται σε καλούπια για να πάρει σχήμα
Μετά γίνεται η πρώτη αλλαγή στην τυροτράπεζα και μεταφέρονται τα καλούπια στο πιεστήριο για την εξαγωγή της υγρασίας από τυρομάζα
Το επόμενο βήμα είναι το φορμάρισμα των τυριών και το βάφτισμά τους για 5 ημέρες στην άλμη.
Ύστερα από αυτό τα τυριά μεταφέρονται στα ωριμαντήρια όπου και παραμένουν για 72 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων γίνονται αλλεπάλληλα γυρίσματα.
Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης τα κεφάλια γραβιέρας προωθούνται στο πλυντήριο όπου πλένονται με φυσικό τρόπο με κάνοντας χρήση πόσιμου νερού.
Ακολουθεί στέγνωμα των τυριών για 24 ώρες και προώθηση τους στο συσκευαστήριο και από εκεί στην αγορά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή