«Κλειδαμπαρωμένο» το Υπουργείο Οικονομικών για τα ομόλογα!

Βαρύ είναι το κλίμα σε Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών, με το θέμα των ομολόγων που οδήγησε σε απόσυρση εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

«Κλειδαμπαρωμένο» το Υπουργείο Οικονομικών για τα ομόλογα!
3'

Η εγκύκλιος αφορούσε τη διαδικασία που θα φορολογηθεί η υπεραξία της μεταβίβασης των ελληνικών ομολόγων από τους ξένους.

Για να καταλάβετε τι έχει γίνει πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν! Η ιστορία ξεκινά το 2012, όταν έγινε το PSI και ήρθαν τα νέα ομόλογα. Τότε, επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου, πέρασε από τη Βουλή νόμος που καθόρισε τον τρόπο φορολόγησης της υπεραξίας των ομολόγων του δημοσίου, τα οποία είχαν στα χέρια τους ξένοι επενδυτές. Ο νόμος αυτός, όμως, ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Δυο χρόνια μετά λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο αποφασίζει να φέρει εγκύκλιο που θα ενεργοποιεί το νόμο. Ωστόσο, αυτή η εγκύκλιος δεν ειναι μόνο μια ..αλλά δυο! Η πρώτη φέρει υπογραφή Μαυραγάνη και η δεύτερη του Θεοχάρη, η οποία και αποσύρθηκε.

Η εν λόγω εγκύκλιος δημοσιεύτηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα. Παρερμηνεύοντάς την σκόπιμα ή εκ παραδρομής, οι ξένοι επενδυτές θεώρησαν ότι θα τους επιβληθεί νέα φορολόγηση, αν και η προηγούμενη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δηλαδή, δεν έχουν πληρώσει τίποτα στο ελληνικό δημόσιο από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα.

Αποτέλεσμα της αναστάτωσης, ήταν να εκτοξευθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Την Πέμπτη τα δεκαετή ομόλογα ανέβηκαν 50 μονάδες βάση, στο 6,8% και την Παρασκευή βρέθηκαν μια ανάσα από το 7%. Τα πενταετή βρέθηκαν στο 5,1%, όταν στη πρόσφατη έκδοση του ομολόγου το δημόσιο δανείστηκε με 4,95%.

Το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε δυο ανακοινώσεις στις οποίες διέψευσε τη νέα φορολόγηση στα ομόλογα. Ωστόσο, οι διαψεύσεις δεν ικανοποίησαν τους ξένους. Όπως φάνηκε ούτε και η απόσυρση της εγκυκλίου Θεοχάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι υπάρχει και δεύτερη εγκύκλιος, του Γ. Μαυραγάνη.

Το πρόβλημα είναι ότι παραμένει νόμος του κράτους η διάταξη του 2012, που αναφέρει ότι ο φόρος υπεραξίας υπάρχει κανονικά. Από τη στιγμή που υπάρχει εκκρεμότητα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες που έχουν πελάτες τους ξένους επενδυτές, δεν μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους και να πιστοποιήσουν ότι όλα είναι εντάξει. Σκεφτείτε ότι οι ελεγκτικές αρχές άλλων χωρών και οι επιτροπές κεφαλαιαγοράς πχ των ΗΠΑ, δεν αστειεύονται.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Είτε το Υπουργείο να ζητήσει το φόρο υπεραξίας είτε να πει ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα είτε ..αφορολόγητα για τους ξένους. Αλλά όλα αυτά ακυρώνοντας τον πρώτο νόμο, φέρνοντας ένα νέο. Για να γίνει αυτό, μάλλον θα πρέπει να έρθει με τη γνωστή "δημοκρατική" μέθοδο της κυβέρνησης: πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αφού η Βουλή είναι κλειστή.

Η σιωπή

Στο οικονομικό επιτελείο όμως υπάρχει μια ..περίεργη σιωπή. Βλέποντας τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων και την αναστάτωση των ξένων επενδυτών, υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία, η οποία έρχεται προεκλογικά.. Το θέμα εντείνει το γεγονός ότι οι αντιδράσεις δεν κάμφθηκαν μετά την απόσυρση της εγκυκλίου.

Δεν ειναι λίγοι αυτοί που θέτουν και θέμα ..Θεοχάρη! Του τα έχουν μαζεμένα στο Υπουργείο αλλά και στου Μαξίμου. Τον κατηγορούν για υπερπροβολή κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύων, αναφέροντας πράγματα για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί οι Σαμαράς και Στουρνάρας. Τελευταίο; Η "απειλή" για ποινικές κυρώσεις σε όσους έκαναν λάθη στην αίτηση για το (προεκλογικό) κοινωνικό μέρισμα.

Διαβάστε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Προειδοποιεί όσους υποβάλλουν ψευδή στοιχεία για το μέρισμα

Ανακαλείται η εγκύκλιος για τη δήλωση φόρου υπεραξίας ομολόγων ξένων επενδυτών

Άνω- Κάτω έκανε ο Θεοχάρης τα ελληνικά ομόλογα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή