Δείτε τι προβλέπει το νέο μοντέλο τακτοποίησης χρεών
Με μικρές και απεριόριστες δόσεις θα μπορούν να πληρώνουν όσοι χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ ή και μικρότερα ποσά στα ασφαλιστικά Ταμεία και αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στην καταβολή των υψηλότερων ποσών που προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» οι οφειλέτες που θα δίνουν έστω ένα μικρό ποσό «έναντι» κάθε μήνα, θα βγουν από το «στόχαστρο» των αναγκαστικών μέτρων και από τη λίστα των κατασχέσεων, ενώ δεν θα τους χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τη στιγμή που δεν εντάσσονται και σε ρύθμιση.
Το νέο μοντέλο τακτοποίησης χρεών θα περιγράφεται στην επικαιροποίηση των οδηγιών που ετοιμάζει και πρόκειται να εκδώσει σε λίγες ημέρες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), εφαρμόζοντας την τακτική «μαστίγιο και καρότο» για να γεμίσουν τα Ταμεία με τρεις παραμέτρους:
- Περιθώριο διευκολύνσεων για τακτοποίηση χρεών εκτός ρυθμίσεων, σε πολλές τακτικές μηνιαίες καταβολές με ένα εύλογο ποσό που θα είναι συνάρτηση του ύψους της συνολικής οφειλής αλλά και της εν γένει συνέπειας του οφειλέτη.
Για παράδειγμα, σε οφειλή 20.000 ευρώ, ένα εύλογο μηνιαίο ποσό μπορεί να είναι ακόμη και τα 150 ή 200 ευρώ το μήνα πέραν των τρεχουσών εισφορών, αντί των 650 ευρώ, περίπου, που είναι η μηνιαία δόση μαζί με το επιτόκιο υπερημερίας σε μια ρύθμιση 36 (τώρα) δόσεων.
Για μικροοφειλέτες έως 5.000 ευρώ ή και για ποσά έως 10.000 ευρώ, οι δόσεις μπορεί να είναι ακόμη και των 50 ή 100 ευρώ, εφόσον όμως αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώνουν μεγάλα ποσά και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία ρύθμιση.
Το εύλογο ποσό θα καθορίζεται από το ύψος της συνολικής οφειλής και σε συνεννόηση του οφειλέτη με τους διευθυντές του κέντρου είσπραξης.
Αν κάποιος, λοιπόν, μπει σε αυτό το πλαίσιο τακτοποίησης των χρεών του μπορεί τον ένα μήνα να δίνει 100 ευρώ, τον άλλο 200 ευρώ, το επόμενο πάλι 100 κ.ο.κ. και θα αντιμετωπίζεται με επιείκεια. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να πληρώνει ταυτόχρονα και τις τρέχουσες εισφορές.
Για όσο διάστημα είναι σε αυτόν τον άτυπο διακανονισμό δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά εξασφαλίζει το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων.
Το όριο, της οφειλής που θα μπορεί να γίνει αυτή η τακτοποίηση θα εξετάζεται κατά περίπτωση και σε συνδυασμό με τη συνολική οικονομική επιφάνεια του οφειλέτη.
Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει την πλειονότητα των οφειλετών που είναι εκτός ρυθμίσεων και το 75% σχεδόν χρωστά ποσά της τάξης των 15.000 έως 40.000 ευρώ.
Όσοι αποδεδειγμένα είναι σε καλύτερη θέση και παρά ταύτα δεν πληρώνουν παλιά και νέα χρέη στα Ταμεία, δεν θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης. Η λύση για αυτούς θα είναι να ενταχθούν σε ρύθμιση, διαφορετικά θα μπαίνουν στη λίστα των οφειλετών που θα βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με κατασχέσεις.
- Στις πολύ μεγάλες οφειλές (άνω των 300.000 ευρώ) και όταν αυτές προέρχονται από πρόσωπα που είναι κατά σύστημα ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα εφαρμοστεί πλήρως το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, με κατασχέσεις και ακίνητης περιουσίας εφόσον δεν ανταποκριθούν σε ρύθμιση.
Διαβάστε επίσης:
Χάρισαν συντάξεις 28 εκατ. ευρώ γιατί ... ξέχασαν να τις διακόψουν
Tο 25% των εργαζομένων δεν έχει ούτε αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη
Αύξηση στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Απρίλιο