Γιατί μας δίνουν δάνειο κάθε δυο χρόνια;
Επειδή έχουμε πάψει να πιστεύουμε σε συμπτώσεις και συγκυρίες γύρω από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η αναφορά του Σόιμπλε ότι έρχεται και τρίτο δάνειο στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα ερωτήματα.
Γιατί λοιπόν τα δάνεια έρχονται ανά δυο χρόνια;
Είναι τυχαίο ή κινούνται με βάση ένα άγνωστο σε μας σχέδιο;
Πως γίνεται οι οικονομολόγοι, οι διεθνείς οίκοι, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης που καθορίζουν το μέλλον μας, να μην γνωρίζουν ότι τα λεφτά που μας έδιναν από την αρχή δεν έφταναν και χρειάζονται κι άλλα; Ακολουθούν την τακτική προχωράμε και βλέπουμε;
Πως είναι δυνατόν μόλις η χώρα πάει να σηκώσει κεφάλι, όλοι να εκτιμούν ότι χρειαζόμαστε νέο δάνειο;
Το παρελθόν
Το 2010 ο Γ. Παπανδρέου μαζί με τον Γ. Παπωνσταντίνου έβαλαν τη χώρα σε μηχανισμό στήριξης με την πρώτη δανειακή σύμβαση των 110 δις ευρώ. Ελάχιστες ημέρες αργότερα στελέχη της Wall Street έλεγαν σε ιδιωτικές συζητήσεις με αναλυτές, οικονομολόγους αλλά και δημοσιογράφους ότι τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις αυτές φυσικά, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν καθώς ήταν ιδιωτικές, γι' αυτό το αναφέρουμε με επιφύλαξη. Η πορεία όμως τους επιβεβαίωσε...
Στη συνέχεια το 2012, ενώ είχε αποφασιστεί το PSI, έρχεται και νέο δάνειο για να καλύψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τη μια, και να αποζημιώσει τις τράπεζες από την άλλη, επειδή έχασαν λεφτά από το κούρεμα ομολόγων. Τα 50 δις αυτά πέρασαν από το χρέος και δεν δόθηκαν απευθείας στις τράπεζες από τον μηχανισμό, κάτι που μας το αρνούνται συνεχώς οι δανειστές, λέγοντας "όχι" στην αναδρομική ισχύ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).
Ο Σόιμπλε είχε διαμηνύσει από το 2012 και πριν το PSI και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο. Όπως φαίνεται, θα είναι ένα μικρό περί 10 δις.
Αυτό το τρίτο πακέτο θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε επίπεδο χρηματοδότησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να κρατήσει και το ΔΝΤ στο παιχνίδι, λόγω του καταστατικού του που αναφέρει ότι για να συνεχίζει να δίνει δάνεια σε μια χώρα, αυτή θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των επόμενων 12 μηνών. Πως αλλιώς θα μπορέσει το ΔΝΤ να κρατηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016;
Τα κενά και η έξοδος στις αγορές
Το τρίτο πακέτο έρχεται λοιπόν, την ώρα που η Ελλάδα σχεδιάζει νέες εξόδους στις διεθνείς αγορές ακόμα και το φθινόπωρο. Επίσης, σχεδιάζει να βγάλει και έντοκα γραμμάτια διαρκείας 12 μηνών που θα το αγοράσουν μόνο οι...πολίτες!
Η έκθεση του ΔΝΤ την Παρασκευή μιλούσε για χρηματοδοτικό κενό 7 δις, το οποίο και διέψευσε ο Γ. Στουρνάρας λέγοντας ότι προσθέτουν αριθμούς που κανονικά δεν μπορείς να τους... προσθέσεις!
Σωστό ή λάθος, οι πολίτες θα βάλουν στην πλάτη τους ένα ακόμα δάνειο, το οποίο πάνω κάτω θα είναι όσα λεφτά έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα δεύτερο δάνειο που προορίζονται για τις τράπεζες, σε περίπτωση που το Νοέμβριο βρεθούν να έχουν κόκκινα δάνεια στα... ύψη.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στον ΣΥΡΙΖΑ: "Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τι θέλουν να κάνουν
Το σχέδιο αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2016. Όχι σαν φέτος, αλλά συντεταγμένα, όπως και παλιά. Μέχρι τότε λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχουν στη ζωή της ΕΕ και ΔΝΤ.
Γι' αυτό και το Πρόγραμμα του Ταμείου λήγει το 2016, ενώ την Ευρώπη δεν την ενδιαφέρει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Η Ελλάδα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας που τέθηκε επίσημα σε ισχύ, θα είναι υπό αυστηρή επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 70% του χρέους της. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
Και γιατί λοιπόν θα μας δώσουν νέο δάνειο; Πρώτον, όπως γράψαμε και πιο πάνω, γιατί πρέπει το ΔΝΤ να μην ξεφύγει από το καταστατικό του, αλλά και δεύτερον για να μπορούν να πείσουν ότι η χώρα μπαίνει σε φάση επιστροφή στις αγορές, που από το 2014 θα ξεκινήσει αυτή η μεταβατική περίοδος.
Το δάνειο, όπως λένε από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν θα έχει μνημόνιο. Με τη νέα συνθήκη της Ευρώπης που δένει χειροπόδαρα τις υπερχρεωμένες χώρες, τα δάνεια σε αγγλικό δίκαιο και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2017, όντως, σε τι παραπάνω θα χρησιμεύσει στους δανειστές;
Διαβάστε επίσης:
Σόιμπλε: Λιγότερα από 10 δισ. θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα
Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποφασίζει το ΔΝΤ