Παγκόσμια Τράπεζα: Εκτιμά πως θα μειωθεί περισσότερο ο ρυθμός ανάπτυξης
'Ασχημα τα νέα για την οικονομία και τον ρυθμό ανάπτυξής της.
Αναλυτικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) αναθεώρησε επί το δυσμενέστερο την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, στο 2,8% από 3,2% που είχε εκτιμήσει τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των ασθενέστερων προοπτικών που βλέπει για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Κίνα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας περιορίσθηκε στο 2,1% από 2,8%, της Ρωσίας στο 0,5% από 2,2% και της Κίνας στο 7,6% από 7,7%, ενώ χαμηλότερη είναι η πρόβλεψη και για τη Βραζιλία και την Ινδία.
Για την Ευρωζώνη, η ΠΤ διατήρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,1%, ενώ για την Ιαπωνία τη μείωσε οριακά στο 1,3% από 1,4%.
Για το 2015, η ΠΤ διατήρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,4%, ενώ την αναθεώρησε ανοδικά για την οικονομία των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.
Η ΠΤ κάλεσε τις αναδυόμενες αγορές να ενισχύσουν τις οικονομίες τους πριν η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξήσει τα επιτόκιά της.
Οι αναπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες η εγχώρια ζήτηση βελτιώνεται καθώς η δημοσιονομική πίεση χαλαρώνει και οι αγορές εργασίας ανακάμπτουν, δίνουν δυναμική στην επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας σε μία περίοδο που οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν μπορούν να επιταχύνουν.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για τους κινδύνους από μία κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
«Μία έντονη κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία δημιουργεί οξείς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να εμφανισθούν μέσω μίας σειράς καναλιών», όπως των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών διασυνδέσεων, σημειώνει η έκθεση. Για την Ουκρανία προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ της κατά 5% φέτος.
Για τη Βραζιλία προβλέπεται ανάπτυξη 1,5% φέτος από 2,4% τον Ιανουάριο και για την Ινδία 5,5% αντί 6,2%. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο παραμένουν πάρα πολύ περιορισμένοι για να μπορέσουν να δημιουργήσουν το είδος των θέσεων εργασίας που χρειαζόμαστε για να βελτιωθεί η ζωή για το φτωχότερο 40%.
Σαφώς, οι χώρες πρέπει να κινηθούν ταχύτερα και να επενδύσουν περισσότερο στις εγχώριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να έχουν μία ευρείας βάσης ανάπτυξη στα επίπεδα που είναι αναγκαία για να σταματήσει η ακραία φτώχεια στη γενιά μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΤ κ. Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Διαβάστε επίσης
Έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη παραγωγή πετρελαίου το Ιράν