Ξαναβγάζουν σε έκδοση τα ομόλογα της Ελλάδας
Σε επανέκδοση των ομολόγων με τα οποία η Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια απουσίας αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτή η επανέκδοση αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. Αυτό που θέλει να κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) , σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μετατρέψει έντοκα γραμμάτια - που στο μεγαλύτερο κομμάτι τους τα διακρατούν οι τράπεζες – σε ομόλογα τριετή ή πενταετή.
Η κυβέρνηση δεν βγάζει νέα ομόλογα γιατί δεν έχει το «πράσινο φως» από την τρόικα. Αυτό που σκέφτηκε είναι να αυξήσει τις εκδόσεις του Απριλίου και του Ιουλίου. Στην ουσία, πρόκειται για μια «ανταλλαγή» εντόκων γραμματίων με ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται ήδη.
Πίσω από τις κινήσεις σταθεροποίησης της αγοράς ομολόγων (το Υπουργείο Οικονομικών προτιμά τα ομόλογα να είναι στα χέρια ελληνικών τραπεζών παρά ξένων) υπάρχει μια ακόμα .. «υπόγεια» σκέψη: νέος έμμεσος δανεισμός. Πως γίνεται αυτό;
Η χώρα μας, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, δεν μπορεί να εκδίδει όσα έντοκα γραμμάτια θέλει. Υπάρχει συγκεκριμένο όριο τόσο στη χρονική διάρκεια των εντόκων γραμματίων (τρίμηνα και εξάμηνα) όσο και στο ύψος τους. Δηλαδή, τα έντοκα γραμμάτια που είναι στον «αέρα» και έχουν δημοπρατηθεί δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 17 δις ευρώ κάθε φορά.
Για παράδειγμα, αν τα έντοκα που έχει εκδώσει η Ελλάδα και δεν έχουν λήξει είναι στα 17 δις, δεν μπορεί να βγάλει νέους τίτλους μέχρι να λήξει κάποια από αυτά.
Έτσι, ανταλλάσσοντας έντοκα με ομόλογα, ανοίγει ο δρόμος για το οικονομικό επιτελείο να εκδώσει ακόμα περισσότερα έντοκα γραμμάτια.
Και κάτι ακόμα: ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχε τονίσει για το 2014, ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί νέο χρέος μέσω εντόκων, αλλά θα ανανεώνονται κάθε φορά που λήγουν, με άλλα έντοκα.
Έτσι, και με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί και αυτή η δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών, αφού δεν θα πρόκειται να νέο χρέος, αλλά για ... αναδιάρθρωσή του! Το ποσό από αυτές τις επανεκδόσεις θα φτάσει μέχρι και το 1 δις, πάνω κάτω δηλαδή, όσα και τα χρήματα που χρειάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει έκτακτες «τρύπες», όπως οι δικαστικές αποφάσεις.
Διαβάστε επίσης:
Καταρρέουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία