H τρόικα είναι εδώ!
Σε 10 ημέρες ξεκινούν πάλι οι έλεγχοι και οι πιέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια – Τι σημαίνει «ενισχυμένη εποπτεία»
Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση που επιμένει ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», από τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται να αρχίσουν να καταφτάνουν τεχνικά κλιμάκια που θα εγκαθίστανται στα κρίσιμα υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υγείας). Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και το σύνθημα που στέλνουν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι: «Τελειώνετε με τα 600 προαπαιτούμενα, αν θέλετε να πάρετε μαζεμένες τις τέσσερις δόσεις που απομένουν για το 2014 από ΔΝΤ και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».
«Κλειδί» των εξελίξεων θα αποτελέσει η ανακοίνωση των στρες-τεστ των τραπεζών αυτή την εβδομάδα, που θα αποκαλύψει τι θα απογίνει το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ που παραμένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.
Ωστόσο στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται πλέον σε δεινή διαπραγματευτική θέση μετά το σοκ στις αγορές ομολόγων και μετοχών, την προηγούμενη εβδομάδα.
Ελπίδα του πρωθυπουργού είναι πλέον μία θετική δήλωση προόδου στο Eurogroup του Νοεμβρίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 8 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει για τελευταία φορά το Eurogroup φέτος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις για το χρέος στη Σύνοδο Κορυφής του ίδιου μήνα.
Παρόλα αυτά η «ενισχυμένη εποπτεία» προβλέπει το καταστατικό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM, στον οποίο μας «οδηγούν» οι δανειστές και αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
To Newsbomb.gr παρουσίασε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου το σχέδιο και τους όρους που προβλέπει το καταστατικό της "προληπτικής πιστωτικής γραμμής", του νέου δανείου δηλαδή, που ωθείται να λάβει η Ελλάδα (διαβάστε ΕΔΩ).
Τα βασικά του σημεία είναι τα ακόλουθα:
* Το ΔΝΤ παραμένει ως βοηθητικός παράγοντας στον ESM (!), μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
* Η «προληπτική πιστωτική γραμμή» έχει διάρκεια ενός έτους + ενός ακόμα
* Πρέπει να υπογραφεί MoU, δηλαδή μνημόνιο κατανόησης!
* Προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία
Από αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι θα αλλάξουν δύο πράγματα:
1) ο προορισμός του νέου δανείου και
2) το ότι η τρόικα δεν θα μας έρχεται κάθε τρεις μήνες, αφού η εποπτεία θα έχει άλλο τρόπο ελέγχου.
Το άρθρο – «φωτιά» Νο5
Το άρθρο 5 φέρει τίτλο "ενισχυμένη εποπτεία" που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κάτω από το ζυγό των δανειστών, με ελέγχους ανά τρίμηνο, όχι όμως από την Αθήνα, αφού εχουν τοποθετηθεί ήδη επίτροποι της τρόικα σε κάθε υπουργείο, δίνοντας αναφορά για την κάθε λεπτομέρεια.
Το νέο μνημόνιο
Όσο και να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, το καταστατικό του ESM το διευκρινίζει ξεκάθαρα. Μάλιστα, χωρίς να αναφέρει κάτι παραπάνω για τη φύση του μνημονίου, αφού έχει γράφει αόριστα για κάθε χρήση και όχι ειδικά για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι ο ESM θα ζητήσει τη βοήθεια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η τρόικα δηλαδή, σε πλήρη σύνθεση και πάλι πάνω από την Ελλάδα.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο!
Για να μπει κανείς στην προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι:
*οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό οικοδόμημα, δηλαδή να είναι ανακεφαλαιοποιημένες (περιμένουμε τα τελευταία τεστ αντοχής)
*να έχει βιώσιμο χρέος. Θυμηθείτε τώρα πόσες φορές ακούσατε τους τελευταίους μήνες από κυβερνητικά χείλη για την περιβόητη "έκθεση βιωσιμότητας του χρέους". Γι' αυτό λοιπόν "καίγονται" να το χαρακτηρίσουν βιώσιμο. Μόνο έτσι θα μπορούσε να μπει η Ελλάδα στο νέο μηχανισμό.
Με λίγα λόγια, η ευχή της Ελλάδας να βγει από το μνημόνιο έπεσε στο ..πηγάδι, αφού τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα για να φέρει ένα σχέδιο.
Διαβάστε επίσης:
Κ. Καραμανλής: «Για δεκάδες χρόνια θα βρίσκεται υπό επιτήρηση η Ελλάδα!»