Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων
Mε αφορμή το διάλογο που έχει ανοίξει σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας για τα αίτια, τα συμπτώματα αλλά και τις "συνταγές" εξόδου από την κρίση αποφασίσαμε να δώσουμε βήμα στους εκφραστές των δύο βασικών ρευμάτων ( το πρώτο που αποδίδει τα αίτια της κρίσης σε χρόνια προβλήματα της εγχώριας πολιτικής και κοινωνικής ζωής και εκτιμά ότι το Μνημόνιο αποτελεί μέρος της λύσης και το δεύτερο που εκτιμά ότι οι εκτιμήσεις και τα μέτρα του Μνημονίου αναπαράγουν και πολλαπλασιάζουν την κρίση και υποδουλώνουν την Ελλάδα στους διεθνείς τοκογλύφους).
Για να καταστήσουμε πιο εποικοδομητικό και χρήσιμο το διάλογο αλλά και να θέσουμε τον Μνημονιακό και τον Αντιμνημονιακό «προ των ευθυνών τους» θα ορίζεται ένα συγκεκριμένο θέμα και θα τίθενται κοινές ερωτήσεις και προς τους δύο.
Eρ. Κάντε μου ένα πρώτο σχόλιο για την Έκθεση της Ε.Ε.
Μνημονιακός: Η έκθεση αυτή αποτέλεσε για άλλη μία φορά αφορμή για να χυθούν κροκοδείλια δάκρυα από τους μόνιμους αρνητές κάθε αλλαγής, αλλά και να διατυπωθούν δικαίως προβληματισμοί για τις κοινωνικές και πολιτικές αντοχές του συστήματος. Εγώ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα ότι η ανάλυση των γεγονότωναπαιτεί καθαρή ματιά, αίσθημα εθνικής ευθύνης και πάνω από όλα ειλικρίνεια και γενναιότητα.
Τι μας είπαν με απλά λόγια οι Ευρωπαίοι; Γενικά πάτε καλά, έχετε κάνει αρκετά, αλλά όχι στο βαθμό και στην έκταση που θα αποκαταστήσετε την αξιοπιστία σαςέναντι των εταίρων αλλά και δανειστών σας.
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πέρα από στογγυλέματα και καθωσπρεπισμούς η σχέση από τη στιγμή που δανειζόμαστε είναι ετεροβαρής εναντίον μας.
Αντιμνημονιακός: Οι Ευρωπαίοι δανειστές ( γιατί εταίροι είναι άλλο πράγμα, μην ξεχνιόμαστε) μίλησαν. Με ύφος δικαστή και αφού είπαν για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε δύο τρεις καλές κουβέντες, επί της ουσίας αμφισβήτησαν τη διαχειριστική μας ικανότητα,αλλά και τη δυνατότητα να βγει το πρόγραμμα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Επί της ουσίας βλέπουν παντού μαύρες τρύπες και ζητούν προληπτικά μέτρα για να τις κλείσουν.
Ερ: Ποια είναι η άποψή σας για τη «συνταγή» που προτείνουν οι Ευρωπαίοι;
Μνημονιακός: Αυτό που ισχυρίζονται σε πρώτη φάση φαίνεται λογικό. Υπάρχει πράγματι τρύπα στα έσοδα επειδή δεν έχουμε καταφέρει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, να υλοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και να μειώσουμε τις υπερβολικές δαπάνες στο χώρο της υγείας. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα ( χαράτσι, έκτακτη εισφορά, αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ ) είναι τα μέτρα που προτείνουν για να κλείσει η τρύπα των 4 δις.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των πολιτών τείνει να εξαντληθεί και ότι η αγορά πάσχει από έλλειμμα ρευστότητας. Μόνο όμως η ουσιαστική αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που περιέγραψα παραπάνω και η αξιοποίηση της «βαριάς βιομηχανίας» (τουρισμός, ναυτιλία, εξαγωγικές επιχειρήσεις) μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση.
Αντιμνημονιακός: Οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι δογματισμοί, οι ίδιες αποτυχημένες συνταγές του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απορύθμισης της αγοράς εργασίας, της μείωσης μισθών, της αύξησης των φόρων. Ούτε λέξη αυτοκριτικής για τα λανθασμένα τους μοντέλα που επιτείνουν την ύφεση, ούτε ένας ουσιαστικός σχολιασμός για το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, ούτε μία ελπίδα για αλλαγή πορείας.Εάν δεν είναι πολιτικά εμμονικοί και τεχνοκρατικά ανεπαρκείς τότε είναι σίγουρα εκτελεστές ενός σχεδίου αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας με προφανείς γεωπολιτικές σκοπιμότητες.
Ερ: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα από εδώ και πέρα;
Μνημονιακός: Καταρχήν δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Καταγγελίες, επιστροφή στη δραχμή και λοιπές ακρότητες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στηνάβυσσο. Οφείλουμε πρώτα να εκπληρώσουμε τα βασικά προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και μετά κτίζοντας γερές συμμαχίες (το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά κρίσιμο) να διεκδικήσουμε ένα γενναίο κούρεμα. Είναι η μόνη ρεαλιστική και υπεύθυνη στάση.
Αντιμνημονιακός: Να σταματήσουμε να είμαστε τα καλά και υπάκουα παιδιά, γεμάτα συμπλέγματα και ενοχές για λάθη του παρελθόντος γιατί εάν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο θα μας ζητήσουν να διορίζουν και τις κυβερνήσεις. Υπερβολικό ε; Όχι περισσότερο από την εμμονή τους στην ίδια λανθασμένη συνταγή, ου αποκλείει κάθε ουσιαστική διαγραφή χρέους και απειλεί να τινάξει στον αέρα μία από τις εναπομείναντες νησίδες ασφαλείας και σταθερότητας στην Ν.Α Ευρώπη. Γι αυτό και η μόνη λύση είναι η αλλαγή πορείας και η σκλήρυνση της στάσης της χώρας μας αφού προηγουμένως δημιουργηθεί ένα αρραγές κοινωνικό μέτωπο και πραγματοποιηθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος σε όλες τις μεγάλεςς δυνάμεις. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, πλούσιο υπέδαφος, εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Μπορεί να κάνει μία νέα αρχή.