Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση μομφής;
Mνημονιακός:
Παρά το γεγονός ότι η πρόταση μομφής στερούνταν αντικειμενικά λογικής βάσης ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική για τον πραγματικό συσχετισμό τάσεων και αντιλήψεων στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η μία πλευρά - αυτή της ανάγκης τήρησης των βασικών μας υποχρεώσεων ώστε να οδηγηθούμε στην πολιτική διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους- είχε μία αρχή, μέση και τέλος. Δεν ενθουσίασε, δεν συνέγειρε, μπορεί κάποιους και να μην τους έπεισε, αλλά πάταγε γερά στην πραγματικότητα και επέδειξε αντιληπτική ικανότητα για τον διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων.
Υπήρχε ένα "δια ταύτα" ,άσχετα εάν η πρωτοφανή όξυνση και η ανταλλαγή ειρωνειών και υπονοουμένων το έφερε σε δεύτερο πλάνο. Η άλλη πλευρά - της καταγγελίας του Μνημονίου τις μονές μέρες και της πίστης στο ευρώ τις ζυγές- ενώ πράγματι "ακούστηκε" όσον αφορά την οξύτητα των κοινωνικών αντιθέσεων και τις χαμηλές επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δεν μπόρεσε να το φτάσει μέχρι το τέλος.
Δεν μπόρεσε δηλαδή να πει με ποιο τρόπο, με ποια στρατηγική και θα μείνουμε στο ευρώ και θα φύγουμε από το Μνημόνιο. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο:΅είτε λοιπόν είναι ανεπαρκείς, είτε δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μας δείχνουν τον άλλο δρόμο, άρα δεν πείθουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Aντιμνημονιακός:
Κανένα δεν ενδιαφέρουν οι περισπούδαστες αναλύσεις ποδοσφαιρικού περιεχομένου περί νικητών και ηττημένων στο επίπεδο της επικοινωνίας. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι ξεκαθαρίστηκε ότι οι μονομάχοι θα είναι δύο.
Ο μεν ένας αναγκάστηκε να δεσμευτεί στη μη ψήφιση νέων μέτρων, υπερασπίστηκε ( δια του συνόλου, άρα όλοι στο ίδιο καζάνι) την υπάρχουσα πολιτική και το κυριότερο επέδειξε το πιο αλαζονικό και αυταρχικό του πρόσωπο έναντι της μειοψηφίας.
Ο άλλος, άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ (άρα με μία στρατηγική νίκη αφού ως αριστερός εμφανίζεται αξιόπιστος συνομιλητής μίας υπερδύναμης) περιέγραψε την οδυνηρή πραγματικότητα, διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους ότι η εποχή της πολιτικής εφηβείας έχει παρέλεθει ανεπιστρεπτί και συσπείρωσε το σύνολο της αντιπολίτευσης, πλην της ΔΗΜΑΡ (δεν θα το έλεγες και κακό).
Ποιος είναι ο νικητής πολιτικά; Μα αυτός για τον οποίο δουλεύει ο χρόνος και η πραγματική ζωή. Εάν έχετε αμφιβολίες ρίξτε μία ματιά στις δημοσκοπήσεις τους επόμενους μήνες...
Διαβάστε επίσης:
Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Ο προϋπολογισμός του 2014 στο επίκεντρο
Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»
Η ερμηνεία του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών
Πώς κρίνετε την απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ;
Πώς κρίνετε την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ;
Η στάση της Ελλάδας για τη Συρία από διαφορετικές «οπτικές γωνίες»
Αντίθετες απόψεις για τα ληγμένα ή περασμένης διατηρησιμότητας
Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό
Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα
Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης
Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου
Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού
Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων