Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τα χρήσιμα διδάγματα για την Ελλάδα
Μνημ: Ενδιαφέρον το σημερινό ζήτημα, γιατί δεν έχουμε την ευκαρία να τοποθετούμαστε για διεθνή ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για άλλη μία φορά διαφαίνεται ότι υπεράνω δικαίου και ηθικής υπάρχουν τα συμφέροντα.
Ειδικά δε, οι χώρες με σημαντική γεωστρατηγική θέση (όπως και η χώρα μας) οφείλουν να διαμορφώνουν μία ιδιαίτερα προσεκτική και ρεαλιστική πολιτική για να μην μετατρέπονται σε πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των ισχυρών, διακυβεύοντας την κοινωνική σταθερότητα και τη δημοκρατική πορεία.
Είναι γεγονός ότι στην Ουκρανία διασταυρώνονται τα συμφέροντα ΗΠΑ Ρωσίας και Γερμανίας και το διακύβευμα έχει να κάνει με τη διάθεση των πρώτων να αποκτήσουν μία προνομιακή σχέση με μία χώρα που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και των δεύτερων να αποτρέψουν αυτό το γεγονός. Όσο για τους τρίτους και μόνο το γεγονός ότι το 80% των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου με προέλευση τη Ρωσία,διέρχονται από την Ουκρανία είναι αρκετό.
Άρα παίζεται ένα γεωπολιτικό σκάκι όπου βεβαίως επηρεάζεται και από πολιτικούς εγωισμούς , φιλοδοξίες, εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, απουσία στοιχειώδους εθνικού διαλόγου. Ναι, για την Ουκρανία μιλάμε, αλλά μήπως σας θυμίζει κάτι; Κανένας λοιπόν εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να καταστρέψει μία χώρα εάν κάποιοι δεν ανοίξουν τις πόρτες από μέσα.
Αντιμν: Για την κατανόηση των γεγονότων θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε δύο-τρία στοιχεία. Πρώτον η Ουκρανία είναι ιστορικά μία βαθύτατα διχασμένη χώρα. Η Βορειοανατολική Ουκρανία έχει σταθερά φιλορωσικό προσανατολισμό και η Νοτιοδυτική φιλοδυτικό.
Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης και η κοινωνικοοικονομική της διάρθρωση έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλιακού καπιταλισμού. Το πολιτικό της προσωπικό έχει λάβει καθαρή θέση σχετικά με τις γεωστρατηγικές της συμμαχίες δημιουργώντας αγεφύρωτο -σε πρώτη φάση- πολιτικό χάσμα.
Πολλοί ειδήμονες περί τις διεθνείς σχέσεεις συσχετίζουν την πορτοκαλί επανάσταση του 2004 με την προσπάθεια επικράτησης των φιλοδυτικών δυνάμεων, τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008 με την απάντηση της Ρωσίας και τις σημερινές εξελίξεις με την διαφαινόμενη επιράτηση του φιλορωσικού καθεστώτος στη Συρία. Σκληρό παιχνίδι με θύματα τους λαούς και δυστυχώς χωρίς κανόνες.
Πάντως η καθαρή θέση της ΕΕ υπέρ της αντιπολίτευσης, απέναντι σε μία αυταρχική -πλην νομίμως εκλεγμένη- κυβέρνηση ευρωπαικής χώρας ίσως αποτελεί και μία απόδειξη ότι η ΕΕ θέλει να παίξει τον δικό της διακριτό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: «Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία»
Γιανουκόβιτς: Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο
Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)
«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει
Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία
Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν
Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)
Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης
Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν
Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος
Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα
Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει
Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση