Πώς κρίνετε την έκτη έκθεση για τη δράση της Task Force;

-«Όταν κάνεις βήματα προόδου δημιουργείς πιο εύκολα συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο»-«Δικαιώνονται αυτοί που πίστευαν ότι πραγματικός σκοπός των ξένων είναι ένα νέο μνημόνιο»

Πώς κρίνετε την έκτη έκθεση για τη δράση της Task Force;

Μνημονιακός: Νομίζω ότι αποτελεί ένα δείγμα μίας διαφορετικής νοοτροπίας και μίας άλλης προσέγγισης των Ευρωπαίων τεχνοκρατών. Με διπλωματικό μεν τρόπο τοποθετούνται για όλα τα ζητήματα -εντοπίζοντας λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, αλλά εμμέσως και της ίδιας της τρόικας.

Επιπλέον με μία καθαρή ματιά μιλάνε για τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, εστιάζοντας στο ζήτημα της χρηματοδότησης, κάνοντας από την άλλη εμφανές σε κάθε πτυχή της ανάλυσής τους ότι παρατηρείται αισθητή πρόοδος σε όλους τους τομείς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καταγράφεται η εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, η πρόοδος στην κατασκευή έργων υποδομής και επισημαίνεται η ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με απλά λόγια η Task Force ζητάει αυτό που θέλουν όλοι οι λογικοί Έλληνες: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Είδατε πως όταν κάνεις βήματα προόδου δημιουργείς πιο εύκολα συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο;

Αντιμνημονιακός: Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε πυρά κατά ριπάς. Ενώ υπήρχε μία ατμόσφαιρα ότι όλα πάνε καλά και απλώς περιμένουμε τα καλά νέα για το που θα μοιράσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ξένοι «φίλοι μας» άρχισαν τις γυριστές.

Διάβασα με προσοχή την έκθεση της Task Force και κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Καταρχήν και ενώ θα έπρεπε, εάν ίσχυε η υπεραισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου να παίρνουμε τα εύσημα, τονίζεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής» και «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό».

Ρεαλισμός θα μου πείτε εάν δεν υπήρχε η συνέχεια. Η κριτική για την ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπενθύμιση ότι ανήκουμε στις τελευταίες θέσεις στο βαθμό ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και η ανάδειξη του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας της αγοράς.(το τελευταίο μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση του Υπ.Ανάπτυξης).

Σε κάθε περίπτωση δικαιώνονται αυτοί που πίστευαν ότι πραγματικός σκοπός των ξένων είναι ένα νέο μνημόνιο ( πιθανώς σε άλλη μορφή). Εγώ πάντως από όλα αυτά μόνο μία απορία έχω: Αυτά τα περί ρευστότητας τα έχουν πει στην τρόικα και εάν ναι, τί απάντηση έχουν λάβει;

Διαβάστε επίσης:

Ο Ράιχενμπαχ «διαφημίζει» (ξανά) τις μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη

Υπ.Αν. για απορροφητικότητα: Εσφαλμένα τα συμπεράσματα της Task Force

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή