Πώς κρίνετε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

Μνημονιακός και Αντιμνημονιακός καλούνται να σχολιάσουν την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Μνημονιακός:

Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση προϋποθέτει αποφασιστικότητα, επιμονή, δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και βέβαια θυσίες και αλλαγή του τρόπου ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών.

Η ουσία όμως είναι να υπάρχει ελπίδα και να δούμε κάποια στιγμή φως στο βάθος του τούνελ. Και νομίζω ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πιστοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η χώρα μας ανέκτησε ένα σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας της.

Και δεν θέλω μιζέριες, θεωρίες, συνωμοσίας και λαϊκισμούς. Η επιτυχία είναι επιτυχία και πιστώνεται στην κυβέρνηση. Το πιο ενθαρρυντικό σημείο είναι το ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το πρώτο δίμηνο του έτους τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέρχονται στα 3, 5 δισ. ευρώ και οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων.

Επιτέλους το κράτος νοικοκυρεύεται και η χώρα φαίνεται ότι αρχίζει και μπαίνει στον ίσιο δρόμο. Τα καλά να λέγονται...

Aντιμνημονιακός:

Δεν θα ήθελα να είμαι αρνητικός σε ό,τι γίνεται και θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είναι καλό νέο.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι θα ήταν προτιμότερο να κρατήσουν κάποιοι τους πανηγυρισμούς τους για τη μεγάλη μάχη, που δεν είναι άλλη από τη τελική ρύθμιση του χρέους. Εάν τα καταφέρουμε εκεί ναι, να βγούμε με τις σημαίες στους δρόμους. Από την άλλη εκλογές έρχονται και η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει πόντους.

Η πραγματική οικονομία όμως δεν παίρνει μπροστά, η ανεργία τραβάει την ανηφόρα, τα φορολογικά βάρη λόγω της μείωσης των φοροαπαλλαγών θα είναι μεγαλύτερα, οι ανεξόφλητες φορολογικές υποχρεώσεις τον πολιτών, λόγω αδυναμίας, αυξήθηκαν και τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν περίπου στα 4, 6 δισ. (άραγε γιατί κάποιοι επικαλούνται πλεονάσματα;).

Όλη αυτή η εικόνα, μόνο για πανηγύρια δεν είναι...

Διαβάστε επίσης:

Πώς αποτιμάτε την εκρηκτική συζήτηση του πολυνομοσχεδίου;