Διεθνής διάκριση για τον… Κρητικό Tiramola
Η απάντηση είναι «ναι», όταν πίσω από την κορυφαία Διεθνή Διάκριση που απέσπασε η Ελλάδα στο International Symposium on Cluster, Cloud and Grid Computing βρίσκεται ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Εργαστηρίου Υπολογιστικών Συστημάτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου δρ. Γιάννης Κωνσταντίνου. Με καταγωγή από την Κρήτη, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, κατάφερε με την ομάδα του μια τεράστια επιτυχία.
Καταθέτοντας ένα project με την κωδική ονομασία “Tiramola” η ομάδα των ερευνητών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Δημήτρης Τσουμάκος, Γιάννης Κωνσταντίνου Χριστίνα Μπούμπουκα, Σπύρος Σιούτας και Νεκτάριος Κοζύρης) μπόρεσαν να πάρουν το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό, ανεβάζοντας τη χώρα και τον “Tiramola” στο υψηλότερο βάθρο της καινοτομίας!
Η επιτυχία δεν ήταν εύκολη, καθώς ο διαγωνισμός θεωρείται από τους δυσκολότερους, αλλά και καλύτερους στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το International Symposium on Cluster, Cloud and Grid Computing κατατέθηκαν 257 συνολικά προτάσεις κι επιλέχθηκαν για παρουσίαση μόνο οι 57, που σημαίνει μόλις το 22 %. Από αυτές, η πρόταση της ομάδας φοιτητών από Ιόνιο και Μετσόβιο, έφθασε στις τρεις καλύτερες για ν’ αναδειχθεί η καλύτερη του συμποσίου.
Τι κάνει ο “Tiramola”
«Πρόκειται για ένα ανοιχτό λογισμικό το οποίο παρακολουθεί κάποιες μετρικές και δίνει περισσότερο χώρο εφόσον χρειαστεί. Γι’ αυτό και το όνομα Tiramola, αφού χαρακτηρίζεται από ευελιξία» αναφέρει στο prismanews.gr ο δρ. Κωνσταντίνου.
«Γενικά όταν έχεις ένα site ή μια εφαρμογή, δεν ξέρεις από πριν πόσοι χρήστες τη χρησιμοποιούν, οπότε νοικιάζεις κάποιους χώρους» προσθέτει ο δρ. Κωνσταντίνου κι εξηγεί:
«Το σύστημα παρακολουθεί από μόνο πόση χωρητικότητα χρειάζεται και προσθέτει χώρο. Αν για παράδειγμα σε ένα Portal έχεις ένα θέμα μεγάλο και αυξηθεί η κίνηση, ο Tiramola θα καταλάβει από μόνος του πόσο χώρο χρειάζεται και θα προσθέσει υπολογιστές προκειμένου οι περισσότεροι χρήστες να βλέπουν το θέμα χωρίς καθυστερήσεις».
Σύμφωνα με τον δρ. Κωνσταντίνου, το σύστημα παρακολουθεί κάποιες μετρικές, ενώ από τη χρήση μέσα από τεχνικές “re – enforcement learning” προσαρμόζει τους στόχους.
«Στην αρχή το σύστημα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους που του δίνουμε, αλλά στη συνέχεια μαθαίνει από τη λειτουργία του συστήματος και χρησιμοποιεί τα νέα δεδομένα για την καλύτερη δυνατή απόδοση» εξηγεί ο δρ. Κωνσταντίνου, τονίζοντας πως αυτή η «τεχνητή νοημοσύνη» του συστήματος είναι που κάνει τη διαφορά.
Το ερευνητικό project ήδη έχει πάει για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ φιλοδοξία του έργου είναι το σύστημα να αξιοποιηθεί κι επίσημα από μεγάλες εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες cloud.