Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ

Αφού γιγαντώθηκε με τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές από κάθε άλλη εταιρεία στο Ισραήλ, τώρα θέλει να αφήσει στο δρόμο 5.000 εργαζόμενους.

Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ
4'

Την περασμένη εβδομάδα η γιγαντιαία ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία «Teva Pharmaceutical Industries» ανακοίνωσε την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού της δυναμικού. Οι 800 θέσεις εργασίας είναι στο Ισραήλ.

Η απόφαση της Teva προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, καθώς είναι η εταιρεία που έχει λάβει τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές από τις ισραηλινές κυβερνήσεις την τελευταία 8ετία.

Η παραχώρηση των φοροαπαλλαγών από τις ισραηλινές κυβερνήσεις είχε στόχο να ευνοήσει τις επενδύσεις κεφαλαίου και επέτρεψε το διάστημα 2006-2011 στην Teva να εξοικονομήσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποδώσει στο κράτος. Έτσι, η Teva, με την πλάτη των ισραηλινών κυβερνήσεων γιγαντώθηκε, έχτισε ένα τεράστιο δίκτυο σε 60 χώρες με πολλές παραγωγικές μονάδες, στις οποίες παράγονται περίπου 1.000 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα, κατά κύριο λόγο γενόσημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καθαρά κέρδη της Teva την περασμένη χρονιά ανήλθαν σε 1,9 δισ. δολάρια σε σύνολο αξίας πωλήσεων 20, 3 δισ. δολαρίων.

Τώρα η Teva είναι αντιμέτωπη τόσο με την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και με τα σωματεία.

Εργαζόμενοι της Teva καταγγέλλουν στην εφημερίδα «Haaretz» ότι οι μισθοί τους όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν υψηλοί, όμως θεωρούσαν τις θέσεις εργασίας τους ασφαλείς. Τώρα η εταιρεία αποφάσισε απολύσεις χαμηλόμισθων εργαζομένων, τη στιγμή που τα στελέχη λαμβάνουν υπέρογκους μισθούς.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το σχέδιο απολύσεων της Teva: «Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι (εταιρείες όπως η Teva) έλαβαν τόσο μεγάλες φοροαπαλλαγές. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους έδωσαν υπερβολικά μεγάλες φοροαπαλλαγές». Ο Λαπίντ προσέθεσε ότι μελετά τη μείωση του αριθμού των φοροαπαλλαγών, οι οποίες θα συνδέονται στο εξής με τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Εξαιτίας της κατακραυγής, η Teva συμφώνησε στη δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη της εταιρείας, η οποία θα εξετάσει πώς θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στο Ισραήλ. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η εταιρεία υποχρεώθηκε να μην προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων από τα 9 εργοστάσιά της στο Ισραήλ.

Βγάζει τα «σπασμένα» από τους εργαζόμενους και την ποιότητα στη διαδικασία παραγωγής των φαρμάκων της

Με δεδομένο ότι τον Μάιο του 2014 λήγει η πατέντα του πιο σημαντικού φαρμάκου της, που της αποφέρει το 40-60% των κερδών της, η Teva αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο μείωσης κόστους, ώστε να εξοικονομήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Πρώτη της κίνηση ήταν να ανακοινώσει ότι πετάει στο δρόμο 5.000 εργαζομένους της σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, στο πλαίσιο μείωσης του κόστους παραγωγής, ανακοίνωσε ότι θα «ενισχύσει» τις δραστηριότητές της στις αναδυόμενες οικονομίες, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι τα εργοστάσιά της σε τρίτες χώρες όπως η Ινδία θα παράγουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα των σκευασμάτων της.

Η ποιότητα και ασφάλεια των γενοσήμων της Teva πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί στο παρελθόν, με συγκεκριμένα φάρμακα να έχουν αποσυρθεί πολλές φορές από τα ράφια, λόγω σοβαρών παρενεργειών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν θεωρηθεί ύποπτα ακόμα και για θανάτους.

Επίσης, είναι γνωστό ότι οι συνθήκες παραγωγής, για παράδειγμα στην Ινδία, δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους αντίστοιχους μηχανισμούς της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι πως αμφίβολης ποιότητας φαρμακευτικές ουσίες (είτε δραστικές είτε έκδοχα), σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας που έχουν τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, να φτιάχνουν φθηνά γενόσημα, που κατακλύζουν τις αγορές δεκάδων χωρών.

Η Teva, απολύοντας εργαζομένους και μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής, με εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των γενοσήμων της, θέλει να βγάλει τα «σπασμένα» κυριαρχώντας και σε νέες αγορές, όπως η Ελλάδα.

Η πολιτική της τρόικας, την οποία υλοποιεί πιστά η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη βάλει τα φθηνά γενόσημα τύπου Teva στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς το μόνο κριτήριο είναι η τιμή. Με τη δέσμευση ότι η χρήση γενοσήμων από τους πολίτες θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου το 60%, θα πρέπει να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ότι φθηνά γενόσημα από τρίτες χώρες δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης:

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Φάρμακα δολοφόνοι: Η λίστα με τα επικίνδυνα γενόσημα

Τα επικίνδυνα γενόσημα, ο διεθνής σάλος και η Ελλάδα

Το ελληνικό φάρμακο είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Τι συζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης με την τρόικα

Όταν ο Λοβέρδος υπερθεμάτιζε για την ποιότητα των ινδικών γενόσημων

Γ. Πατούλης: Να αντικατασταθεί άμεσα ο νόμος Λοβέρδου

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

ΙΣΑ: «Να καταργηθεί ο ανθρωποκτόνος νόμος Λοβέρδου»

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή