Τι προβλέπει η συμφωνία Γιανουκόβιτς- αντιπολίτευσης
Παρουσία τριών Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και απεσταλμένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέγραψαν την Παρασκευή το απόγευμα -μια μέρα μετά το μακελειό με τους 100 νεκρούς στο Κίεβο- συμφωνία για πολιτική διέξοδο στην κρίση.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εξουσίες του προέδρου περιορίζονται, ότι θα συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε 12 μέρες και ότι χορηγείται άνευ όρων αμνηστία σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για να αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός Ιουλία Τιμοσένκο. Οι προεδρικές εκλογές, ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνουν συντομα -όπως ήθελε η αντιπολίτευση- και μάλλον μετατίθενται για τα τέλη του έτους.
Οι όροι της Συμφωνίας
- Αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004 μέσα σε 48 ώρες από την υπογραφή της συμφωνίας, με έγκριση νόμου που θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε (σ.σ. το Κοινοβούλιο υπερψήφισε ήδη τον όρο αυτόν)
- Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004
- Τροποποίηση του Συντάγματος, που θα προβλέπει εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014
- Διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, στη βάση νέων εκλογικών νόμων, μόλις ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014
- Διεξαγωγή ερευνών για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Δέσμευση για χορήγησης αμνηστίας, μη επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αποφυγή χρήσης βίας και περιορισμό του ρόλου των δυνάμεων ασφαλείας στην προστασία των δημόσιων κτιρίων. Επίσης, οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.
Πώς υποδέχτηκαν τα νέα οι διαδηλωτές
Οι διαδηλωτές, παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η οργάνωση της ακροδεξιάς που πρωτοστάτησε στις συγκρούσεις.
Το μακελειό στο Κίεβο έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα.
Για 100 νεκρούς μέσα σε μία μέρα από πυρά ελεύθερων σκοπευτών κάνουν λόγο πηγές της αντιπολίτευσης, ενώ ο απολογισμός που έδωσε το υπουργείο Υγείας είναι 77 νεκροί και 580 τραυματίες τις τρεις τελευταίες ημέρες.
Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο
Ήδη μάλιστα έγιναν τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή της, καθώς το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε υπέρ της επαναφοράς του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει λιγότερες εξουσίες για τον Πρόεδρο και περισσότερες για την βουλή.
Επίσης, το κοινοβούλιο ψήφισε την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών, καθώς και μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο.
Διαβάστε επίσης:
Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης
Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο
Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)
«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει
Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία
Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)
Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης
Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν
Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος
Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα
Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει
Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση