Οι αρχές επιτρέπουν στους κατοίκους να επιστρέψουν στη Φουκουσίμα

Για πρώτη φορά μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα πριν από τρία χρόνια, οι αρχές επέτρεψαν στους κατοίκους μιας μικρής περιοχής που απέχει 20 χιλιόμετρα από το κατεστραμμένο εργοστάσιο να επιστρέψουν –αύριο– στα σπίτια τους.

Οι αρχές επιτρέπουν στους κατοίκους να επιστρέψουν στη Φουκουσίμα
3'


Η συνοικία Μιγιακότζι στην Ταμούρα, μια πόλη στα βορειοανατολικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, παρέμενε αποκλεισμένη για τους περισσότερους κατοίκους από το Μάρτιο του 2011, όταν η κυβέρνησης της Ιαπωνίας είχε διατάξει την απομάκρυνση τους αφότου ένας καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν την κατάρρευση τμημάτων του πυρηνικού εργοστασίου.

Η αυριανή άρση του αποκλεισμού του Μιγιακότζι θα σηματοδοτήσει ένα μικρό βήμα για την Ιαπωνία που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, άλλα ένα ορόσημο για τους 357 καταγεγραμμένους κατοίκους της περιοχής, για τους περισσότερους εκ των οποίων η δημοτική αρχή ελπίζει ότι θα επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ωστόσο οι κάτοικοι, αν και τους έχουν λείψει τα σπίτια τους, νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα για την επιστροφή τους στο Μιγιακότζι, σημάδι ίσως του πόσο δύσκολη θα είναι η επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής για εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά το ατύχημα.

Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά παραμένουν διχασμένες για το τι θα κάνουν, αναγνώρισε πάντως ένας δημοτικός αξιωματούχος.

«Οι νέοι δεν θα επιστρέψουν» δήλωσε ο Κιτάρο Σάιτο, ένας άνδρας λίγο παραπάνω από 60 ετών, ο οποίος αντιτίθεται στην άρση της απαγόρευσης εισόδου και δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει ακόμη στο σπίτι του.

«Οι συγγενείς τσακώνονται για το τι θα κάνουν» και οι φίλοι διαφωνούν, ανέφερε ο ίδιος, ενώ ζέσταινε τα χέρια τους έξω από το προσωρινό του κατάλυμα που βρίσκεται παρατεταγμένο δίπλα σε άλλα τροχόσπιτα σε ένα χώρο στάθμευσης στην Ταμούρα. «Η πόλη θα διαλυθεί».

Ο Σάιτο είπε πως θέλει να επιστρέψει στην ευρύχωρη κατοικία του στο Μιγιακότζι, αλλά πρόσθεσε πως νομίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους κατοίκους σαν «πειραματόζωα» για να εξετάσει εάν είναι εφικτή η επιστροφή μεγαλύτερων πληθυσμών.

Η κρίση του 2011 είχε αναγκάσει περισσότερους από 160.000 ανθρώπους να εκκενώσουν πόλεις που βρίσκονταν κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών εξακολουθεί να ζει σε προσωρινά καταλύματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, ενώ παραμένουν σε αναμονή μέχρι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις εργασίες απορρύπανσης από τη ραδιενέργεια.

Η επιχείρηση απορρύπανσης από τη ραδιενέργεια, κόστους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν εξελίσσεται όπως όριζε το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και δεν αναμένεται να επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης της ραδιενέργειας –στο 1 μιλισίβερτ τον χρόνο–, όπως αυτός είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε επιλεγμένες περιοχές της συνοικίας Μιγιακότζι κυμαίνονταν από 0,11 μικροσίβερτ έως 0,48 μικροσίβερτ την ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν το Φεβρουάριο. Η μέτρηση αυτή έδειξε ένα επίπεδο υψηλότερο από αυτό του Τόκιο (0,034) αλλά κοντινό σε εκείνο του Ντένβερ των ΗΠΑ (0,2 μικροσίβερτ/ώρα).

Για λόγους σύγκρισης, κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής πτήσης από το Τόκιο στη Νέα Υόρκη οι επιβάτες εκτίθενται σε μια ποσότητα ραδιενέργειας περίπου 10 μικροσίβερτ ανά ώρα.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: Περισσότεροι νεκροί λόγω στρες παρά από το τσουνάμι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή