«Αντιρωσικά αισθήματα» απειλούν τη σταθερότητα στην Ευρώπη

Η σταθερότητα της Ευρώπης απειλείται από την άνοδο των αντιρωσικών αισθημάτων σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αντιρωσικά αισθήματα» απειλούν τη σταθερότητα στην Ευρώπη
2'

«Αυτή τη στιγμή, η υποκίνηση αντιρωσικών αισθημάτων στο πλαίσιο μίας συγκυρίας ανόδου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξησης του αριθμού των υπερεθνικιστικών οργανώσεων και της συγκαβατικής διάθεσης προς τον νεοναζισμό, είτε στην Ουκρανία ή αλλού, απειλεί κατά προφανή τρόπο την ευρωπαϊκή σταθερότητα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Η κρίση στην Ουκρανία πυροδότησε την χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από το τέλος του ψυχρού πολέμου, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να διασφαλίσουν την πληρωμή του χρέους της Ουκρανίας στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου. Σε αντίθετη περίπτωση απείλησε με συνέπειες στην τροφοδοσία της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απάντησε αμέσως ότι μία κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα οδηγούσε στην επιβολή νέων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε τις τετραμερείς συνομιλίες (ΗΠΑ-Ρωσία-Ευρωπαϊκή Ενωση-Ουκρανία) που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιένη ή στη Γενεύη, δηλώνοντας ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε αυτές και υπογραμμίζοντας ότι το ουκρανικό χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

«Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες αλλαγές στη στάση της ΕΕ και την πρόσκληση για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ και τους εταίρους. Είμαστε έτοιμοι για τις συνομιλίες αυτές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τα θέματα που συνδέονται με το μήνυμα που ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ζήτησε επίσης «νομικές» εγγυήσεις για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας την αντίρρηση της Μόσχας στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στο Κίεβο, κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να εφαρμόσει «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι η αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης είναι απολύτως εφικτή, εάν εγκαταλειφθούν «οι προσπάθειες νομιμοποίησης της ηγεσίας του Μαϊντάν».

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: Παραλίγο σύγκρουση Airbus με ρωσικό βομβαρδιστικό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή