Ιράκ: Μαζικές αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών

Διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων ελεγχόμενων από τους αντάρτες, εξαπέλυσαν την Πέμπτη οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκτός ελέγχου. Για αιχμαλώτιση 4.500 στρατιωτών κάνουν λόγο οι αντάρτες.

Ιράκ: Μαζικές αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών
1'

Η ιρακινή αεροπορία βομβάρδισε αρχικά θέσεις σουνιτών ανταρτών εντός και γύρω από την Μοσούλη, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση. Οι σουνίτες αντάρτες, που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Τρίτη την πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, προελαύνουν τώρα νότια προς την ιρακινή πρωτεύουσα.

Εξάλλου σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, οι αντάρτες περικύκλωσαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπαϊτζί στο βόρειο Ιράκ.

Αρχικά οι σουνίτες μαχητές είχαν φτάσει αργά την Τρίτη στην πόλη Μπαϊτζί και προσέγγιζαν το διυλιστήριο, αλλά είχαν αργότερα αποσυρθεί στα γύρω χωριά μετά την επίτευξη συμφωνίας με επικεφαλής τοπικών φυλών.

Λίγη ώρα αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε θέσεις ανταρτών στο Τικρίτ. Ο βασικός στόχος δεν ήταν άλλος από το συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου του πρώην προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσεϊν, το οποίο ελέγχουν από χθες οι τζιχαντιστές.

Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ανακοίνωσε στο Twitter ότι έχει αιχμαλωτίσει 4.500 Ιρακινούς στρατιώτες στην επαρχία Σαλαχεντίν, η οποία βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube - η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί μέχρι στιγμής - παρουσιάζεται μια φάλαγγα με εκατοντάδες άοπλους άνδρες με πολιτικά να περπατούν κατά μήκος μιας λεωφόρου. Ο εκφωνητής αναφέρει ότι οι στρατιώτες παραδόθηκαν σε βάση του στρατού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων έξω από την πόλη Τικρίτ.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Ελεύθεροι οι 31 από τους Τούρκους ομήρους

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή