Ρομπάι: Να στρέψουμε την προσοχή μας στην «προστασία» των πολιτών

Η Ευρώπη πρέπει να στρέψει την προσοχή της από τα ανοικτά σύνορα στην «προστασία» των πολιτών και να αποφεύγει παρεμβάσεις σε τομείς πολιτικής όπου οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα. Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης "Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής" (EPC) χθες στις Βρυξέλλες.

Ρομπάι: Να στρέψουμε την προσοχή μας στην «προστασία» των πολιτών
3'

«Η οικοδόμηση της Ευρώπης αφορά λιγότερο ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο και περισσότερο την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων στα άμεσα προβλήματα», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EUObserver, επισημαίνοντας ότι στο εγγύς μέλλον ούτε ένα άλμα προς την ομοσπονδοποίηση ούτε «η υπαναχώρηση στα εθνικά σύνορα» είναι πιθανό να συμβούν.

Αντίθετα, η καθιερωμένη μέθοδος της «οικοδόμησης της Ευρώπης με μικρά βήματα» αποτελεί την πλέον πρόσφορη λύση, εκτίμησε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, για πρώτη φορά και προκειμένου να διασκεδαστούν οι βρετανικές ανησυχίες, οι ηγέτες της ΕΕ κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δήλωσαν ότι η έννοια της «διαρκούς ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως κατοχυρώνονται στη Συνθήκη, επιτρέπει «διαφορετικό βαθμό ολοκλήρωσης» για χώρες ή ομάδες χωρών.

Σχολιάζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις πρόσφατες εκλογές της ΕΕ, σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν μια ευρύτερη απογοήτευση, όχι μόνο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και έναντι των εθνικών θεσμών, με την πολιτική γενικότερα.

«Δε με ικανοποιεί η θλιβερή αυτή διαπίστωση, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι μόνο η Ευρώπη που προκαλεί προβληματισμό, αλλά μια ευρύτερη κρίση πολιτικής που δημιουργεί βαθύτερα ερωτήματα σχετικά με την κοινωνία, τον πολιτισμό και τις σχέσεις του πολίτη με τις δημόσιες αρχές σε όλες τις διαστάσεις τους».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει θέσει στο επίκεντρο ζητήματα όπως το άνοιγμα των συνόρων και την ελεύθερη κυκλοφορία, παραμελώντας τους πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων αυτών και που προτιμούν να αισθάνονται προστατευμένοι στη χώρα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε: «Ως ανθρώπινα όντα, χρειαζόμαστε και τα δύο, έναν χώρο στον οποίο να κινούμαστε ελεύθερα, αλλά και μια φωλιά που να αποκαλούμε δική μας». «Η Ευρώπη, η οποία αποτέλεσε πόρτα ευκαιριών, πλέον θεωρείται από πολλούς ανεπιθύμητος «εισβολέας» που απειλεί την εθνική προστασία προς τους πολίτες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να προστατεύσει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους, όχι μόνο τα άτομα με πτυχία και γνώση ξένων γλωσσών που μπορούν επωφεληθούν της κινητικότητας, αλλά και εκείνους που παραμένουν στις χώρες τους και ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους.

«Όταν οι εθνικές αρχές βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να παρέχουν φροντίδα, οι άνθρωποι αναμένουν ότι η ΕΕ δε θα παρεμβαίνει. Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Ένωση πρέπει να δρα με λεπτότητα, ώστε να μην διαταράσσει αλλά να σέβεται το εθνικό επίπεδο προστασίας, όπως στην περίπτωση των εθνικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, των τοπικών παραδόσεων, ταυτοτήτων, ακόμα και προϊόντων». Ενδεχόμενη αποτυχία της ΕΕ να προσαρμοστεί στην ανάγκη αυτή θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστικών κομμάτων, προειδοποίησε.

Διαβάστε επίσης:

«Η Μπακογιάννη ανάμεσα στους διαδόχους Ρομπάι και Άστον»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή