Στο Κίεβο η Μέρκελ με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας

Η επίτευξη εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί το βασικό στόχο της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου σήμερα, Σάββατο, στο Κίεβο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχος. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή η Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.

Στο Κίεβο η Μέρκελ με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας
2'

Οι δηλώσεις της Μέρκελ γίνονται την ώρα που ένα ρωσικό κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε σήμερα από τα σύνορα σε ουκρανικό έδαφος, χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ή των συνοριοφυλάκων και χωρίς να έχει την άδεια των ουκρανικών αρχών, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τον Ποροσένκο.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν επίσης από την Ουάσινγκτον που απείλησε με νέες κυρώσεις τη Μόσχα, καθώς και από την ΕΕ και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία τους αυτονομιστές αντάρτες που το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι έχουν τη στήριξη της Μόσχας.

"Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία", είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φράιε Πρέσε. Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο, ωστόσο ένα απόσπασμά της δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. "Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία", πρόσθεσε.

Η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του έτους, είναι πάνω απ' όλα μια χειρονομία στήριξης στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος εξελέγη στη θέση αυτή πριν από περίπου τρεις μήνες.

Στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει επίσης να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.

"Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση" στην κρίση, επανέλαβε η Μέρκελ στη συνέντευξή της.

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα και Μέρκελ κρίνουν ότι η Ρωσία προχωρά σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή