Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ναζιστικό παραλήρημα
Οι συνεργάτες των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «είχαν τους λόγους τους» να συνταχθούν με τους Γερμανούς, υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο συνάδελφός του, αρμόδιος για θέματα Ασύλου, δεσμεύτηκε να διώξει από τη χώρα «χίλιους παράτυπους μετανάστες»: το δεξιό προφίλ των Φλαμανδών εθνικιστών απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη νέα βελγική κυβέρνηση προτού καν συμπληρωθούν τρία 24ωρα από την ημέρα ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Στην κυβέρνηση του γαλλόφωνου φιλελεύθερου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, που ορκίστηκε το Σάββατο μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, κυριαρχούν τα τρία φλαμανδικά, δεξιά κόμματα. Ο 38χρονος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αύριο το πολιτικό πρόγραμμά του στο κοινοβούλιο. Αναμένεται ότι την Πέμπτη θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του νέου Σώματος που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου τις οποίες κέρδισε στη Φλάνδρα η εθνικιστική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ.
Μετά την ανακοίνωση του σχήματος της νέας κυβέρνησης, στην οποία δεν μετέχει ο Ντε Βέβερ αφού προτίμησε να παραμείνει δήμαρχος της Αμβέρσας, το προφίλ των τριών υπουργών και των δύο υφυπουργών που προέρχονται από το κόμμα του εξετάστηκε εξονυχιστικά.
Τα πρώτα πυρά είχαν στόχο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Γιαν Γιάμπον. Οι γαλλόφωνες εφημερίδες του Βελγίου αποκάλυψαν ότι ο Γιάμπον είχε μιλήσει το 2001 σε μια εκδήλωση για την 50ή επέτειο του Saint-Maartensfonds, μιας οργάνωσης Φλαμανδών βετεράνων που πήγαν εθελοντικά να πολεμήσουν στο Ανατολικό Μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών στρατιωτών.
"Προκαλώ τον οποιονδήποτε να βρει μια φράση, ένα κείμενο, στο οποίο να υπεραμύνομαι της συνεργασίας (με τους Ναζί). Η συνεργασία ήταν λάθος" δήλωσε σήμερα ο Γιάμπον μιλώντας στην εφημερίδα La Libre Belgique, χαρακτηρίζοντας "ένα συμβάν" την παρουσία του στη συγκέντρωση των νοσταλγών του Γ΄ Ράιχ.
"Οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς είχαν τους λόγους τους. Εγώ δεν έζησα εκείνη την εποχή", έκρινε ωστόσο σκόπιμο να προσθέσει ο υπουργός.
Το 2001 ο Γιάμπον είχε μιλήσει εξ ονόματος του Φλαμανδικού Λαϊκού Κινήματος (Vlaamse Volksbeweging, VVB), του οποίου παραμένει μέλος μέχρι και σήμερα. "Το VVB συγκεντρώνει στις τάξεις του ανθρώπους που έχουν έναν μόνο στόχο: την ανεξαρτησία της Φλάνδρας. Ανθρώπους που προέρχονται από πολλά διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά", διευκρίνισε.
Το "φλαμανδικό κίνημα" που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα σε ένα Βέλγιο όπου κυριαρχούσαν οι γαλλόφωνοι, συμμάχησε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους με τους Γερμανούς κατακτητές. Μέχρι και τις αρχές του 2000, το φασιστικό κίνημα των Φλαμανδών εθνικιστών του Λεόν Ντεγκρέλ (πέθανε το 1994) απαιτούσε τη χορήγηση αμνηστίας στους συνεργάτες των Ναζί που είχαν καταδικαστεί μετά τον πόλεμο.
Οι δηλώσεις του Γιάμπον αναζωπύρωσαν την παλιά αντιπαράθεση για τη "συμπάθεια" των Φλαμανδών εθνικιστών προς την άκρα δεξιά, από την οποία ο Ντε Βέβερ έχει πάρει αποστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Σαρλ Μισέλ "έθεσε επικεφαλής του κράτους μια βιτριολική προσωπικότητα που θεωρεί τη συμμετοχή του σε συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς ως ένα απλό συμβάν. Δεν θα του ζητήσουμε να παραιτηθεί τρεις ημέρες αφότου ορκίστηκε, όμως αυτό είναι ιδιαίτερα προσβλητικό", είπε ο ηγέτης του γαλλόφωνου Δημοκρατικού Ανθρωπιστικού Κέντρου Μπενουά Λουζάν.
"Δηλώσεις σαν αυτές προκαλούν σοκ επειδή δικαιολογούν τη συνεργασία των Βέλγων –είτε ήταν Φλαμανδοί, είτε ήταν Βαλόνοι ή Βρυξελλιώτες– με τους Ναζί κατακτητές", τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντρέ Φρεντερίκ.
"Ο κύριος Γιάμπον είναι δημοκράτης", διαβεβαίωσε την Κυριακή ο υπουργός Συντάξεων Ντανιέλ Μπακλέν, όμως οι άλλοι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους.
Εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών, το N-VA έχει επίσης αναλάβει τα υπουργεία Άμυνας, Οικονομικών και Μετανάστευσης. "Προτεραιότητά μου είναι η σύλληψη των παράνομων εγκληματιών", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν, ανακοινώνοντας τη δημιουργία επιπρόσθετων θέσεων στα "κλειστά κέντρα" όπου κρατούνται, μέχρι να οδηγηθούν στα σύνορα και να απελαθούν, οι μετανάστες των οποίων το αίτημα για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε από τις βελγικές αρχές. "Αυτό σημαίνει άλλες 1.000 απελάσεις ετησίως", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μόνο το 32% των γαλλόφωνων διάκειται ευνοϊκά απέναντι στον Σαρλ Μισέλ ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (58%) ολλανδόφωνους έχουν θετική άποψη για τον νέο πρωθυπουργό.
Διαβάστε επίσης:
Ισπανία: Χρέος μας να επαναπατριστούν οι ασθενείς ιεραπόστολοι