Η Γερμανία μετά τη Μέρκελ: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα – Καλή ή κακή εξέλιξη;
Ο κ. Bohnet πιστεύει ότι «μάλλον σπάνια παρουσιάζεται θετικά η γερμανική πολιτική στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. Ωστόσο οι αντιδράσεις στη νίκη του Όλαφ Σολτς και των Σοσιαλδημοκρατών στις ομοσπονδιακές εκλογές της περασμένης Κυριακής, χαρακτηρίζονται από την ελπίδα, ότι ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ θα είναι «καλό νέο» για την Ελλάδα. Μολαταύτα οι πρώτες μέρες μετά δείχνουν, ότι τα νέα ερεθίσματα για τη Γερμανία και την Ευρώπη θα δοθούν από τους μικρότερους εταίρους της νέας γερμανικής κυβέρνησης».
Οι Γερμανοι αναλυτές κατέγραψαν ότι ο Όλαφ Σολτς δεν είναι ο λαμπερός νικητής των εκλογών, αυτός που έκανε τα πρώτα βήματα για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά ούτε κι ο ατυχής Άρμιν Λάσετ, ο οποίος έφερε -μετά από 16 χρόνια παντοδυναμίας Μέρκελ- στο CDU το χειρότερο αποτέλεσμα από ίδρυσής του από τον Κόνραντ Αντενάουερ –μολονότι μόλις 1,5% πίσω από το SPD.
«Είναι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι που κάνουν το πρώτο βήμα προσέγγισης» τονίζει το γερμανικό think tank.
«Αν και ξεκάθαροι αντίπαλοι στον προεκλογικό αγώνα, αναζητούν τώρα συγκλίσεις, προκειμένου να επιτύχουν την είσοδό τους σε μια κυβέρνηση συμμαχίας. Παρά τις διαφορές τους έχουν και οι δύο την εικόνα των φρέσκων, άφθαρτων και έτοιμων για δράση πολιτικών δυνάμεων. Για αυτό άλλωστε έλαβαν και τη μερίδα του λέοντος των ψήφων των νέων. Σε πολλούς φαίνεται ελκυστική η προοπτική συγκερασμού οικολογικών αφενός και φιλικών προς την επιχειρηματικότητα αφετέρου πολιτικών. Για τη μετουσίωση αυτού σε πολιτική, πολλά εξαρτώνται από τη «χημεία» μεταξύ των ηγετών αυτών των δυνάμεων.
Τα δύο μεγάλα κόμματα CDU και SPD συνεργάστηκαν στις 3 από τις 4 κυβερνήσεις υπό τη Μέρκελ. Τους πιστώνονται οι επιτυχίες, αλλά τους χρεώνονται και οι παραλείψεις των τελευταίων ετών. Η Γερμανία δεν είναι στην τόσο καλή κατάσταση που παρουσιάζεται. Τελευταίως η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες του περίφημου «γερμανικού μοντέλου». Οι Γερμανοί δυσανασχετούν για τη γραφειοκρατία, την ελλιπή ψηφιοποίηση ιδίως στην εκπαίδευση, αλλά και την πολιτική ατολμία που επεδείχθη κατά την κρίση του κορωνοϊού.
Η θέληση για λήψη δύσκολων αποφάσεων, όπως και η αναγνώριση και αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται εν μέσω κρίσης ήταν δυσδιάκριτες για τους Γερμανούς. Αντιθέτως στην Ελλάδα ακολουθήθηκε μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση: Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης, όπου έγιναν αξιοθαύμαστα βήματα προς τα μπροστά».
Η ατμόσφαιρα ανανέωσης στην πολιτική ζωή του Βερολίνου συνδέεται επομένως περισσότερο με την ελπίδα για δημιουργία ενός νέου παλμού από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους και λιγότερο με τον Όλαφ Σολτς; Ρωτάμε τον Διευθυντή του γερμανικού think tank.
«Είμαι πεπεισμένος, πως χρειάζεται ισχυρότερη θέληση για καινοτομία, προκειμένου να χειριστούμε με επιτυχία τις προκλήσεις της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία και της κλιματικής αλλαγής. Κι εδώ ακριβώς ανοίγονται νέες προοπτικές ελληνογερμανικής συνεργασίας, καθώς μες στην πανδημία η Ελλάδα κέρδισε εκ νέου τη διεθνή αναγνώριση: οι κυβερνητικές επιλογές με στόχο την οικονομική εξωστρέφεια και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι πρωτοβουλίες ευρωπαϊκού χαρακτήρα, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη, συνετέλεσαν αποφασιστικά σε αυτό.
Την Ελλάδα και τη Γερμανία τις συνδέουν πολλά κι όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο: Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας είναι η Γερμανία. Αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο δεν πρέπει να παραβλέπεται πως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ζουν στη Γερμανία, ενώ εκατομμύρια Γερμανών επιλέγουν την Ελλάδα κάθε χρόνο για τις διακοπές τους. Η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών συσφίχθηκε την εποχή Μέρκελ.
Η συνεργασία αυτή θα αναπτυχθεί περαιτέρω, όποιος κι αν είναι ο νέος Καγκελάριος, με μια κυβερνητική σύνθεση που θα εφαρμόζει με επιτυχία τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα όμως θα αναγνωρίζει τις προκλήσεις στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής στη γειτονιά της Ευρώπης και στον κόσμο. Διακύβευμα είναι η εξασφάλιση ενός πετυχημένου μέλλοντος για τη Ευρώπη. Κι αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνον από κοινού: Μόνο τότε θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε, αλλά και να ενισχύσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση σκύλου σε 4χρονο κοριτσάκι - Την δάγκωσε στο πρόσωπο
«Βόμβα» από την ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη: «Ξέραμε για τον Νίκο» (vid)
Ζωή Παπαδοπούλου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια - Προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή κύησης