Ο αγωγός EastMed στην ατζέντα των συναντήσεων Δένδια με Μπλίνκεν και ΥΠΕΞ Ισραήλ
Στο ήδη τεταμένο κλίμα που έχει προκαλέσει η διακοπή των εργασιών του ερευνητικoύ πλοίου Nautical Geo εξαιτίας της τουρκικής παρενόχλησης, έρχονται να προστεθούν και οι αυξανόμενες τεχνοκρατικές εκτιμήσεις ότι ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, το μεγαλύτερο ενεργειακό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μάλλον ένα υπερφιλόδοξο έργο.
Ήταν Νοέμβριος του 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντωνης Σαμαράς, μαζί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έδιναν τα χέρια και συμφωνούσαν ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία.
Είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα, η ένταξη του project στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ. Οι αριθμοι όμως από τότε προκαλούσαν ίλιγγο για το πώς μπορεί να κατασκευαστεί αυτός ο αγωγός, που πρέπει να περάσει μεγάλα βάθη και γεωμορφολογικά εμπόδια:
- 165 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.
- 732 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
- 421 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
- 292 χλμ. για τη διάσχιση της Πελοποννήσου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου.
- 17 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
- 245 χλμ. για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.
Πολιτικά το έργο αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο πίεσης απέναντι στην Τουρκία. Όταν μάλιστα προστέθηκαν και οι ΗΠΑ μέσου του σχήματος 3+1, με την υπογραφή του Μάικ Πομπέο, ο αγωγός έγινε σημείο αναφοράς των Αμερικανών, ότι έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την Ανατολική Μεσόγειο. Από τις 20 Μαρτιου 2019, που σχηματίστηκε το σχήμα 3+1 στην Ιερουσαλήμ με τις υπογραφές των Υπουργών Εξωτερικών, πολλά άλλαξαν.
Η Τουρκία έγινε ακόμη πιο επιθετική, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου που είχε στην πολιτική του ατζέντα ως προτεραιότητα την υλοποίηση του αγωγού, δεν είναι πια στην εξουσία και οι τεχνοκράτες αναζητούν άλλους τρόπους αξιοποίησής του.
Η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να κρατά ζωντανό το έργο και θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Νίκος Δένδιας με τον Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.
Έχει επίσης τη σημασία ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα δει και τον νέο υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid.
Γιατί από τις συναντήσεις αυτές, θα κριθεί αν ο αγωγός East Med ήταν ένα όνειρο, πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ή απλώς ένα ναυάγιο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ανεμοστρόβιλος στην Πάρνηθα - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
Παράξενα ραδιοκύματα φθάνουν στη Γη από άγνωστη πηγή στο κέντρο του γαλαξία μας
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας - Σε ισχύ το σχέδιο «Δάρδανος»