Eλλάδα - Ρωσία: Οι ιστορικοί δεσμοί και η τελευταία εμπλοκή στις διπλωματικές μας σχέσεις

Τι περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Τι σηματοδοτεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Ρώσο πρόεδρο.
INTIME / ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η περίφημη εκείνη δήλωση τον Αύγουστο 2018, από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι η Ρωσία «πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας και δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια» τραυμάτισε πολύ τις ελληνορωσικές σχέσεις και προκάλεσε μια ψυχρότητα που καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε.

Είχαν βέβαια προηγηθεί οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών και στη συνέχεια οι απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

Τι και αν ο επόμενος υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλούσε για μεμονωμένο περιστατικό που δεν είχε σχέση με την γενικότερη ανάπτυξη σχέσεων των δύο χωρών; Το κλίμα δεν έλεγε να βελτιωθεί.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο Νοέμβριο του 2019, να πάει ο νυν υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Μόσχα, να ακολουθήσει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ τον Οκτώβριο του 2020, να ξαναπάει ο Δένδιας στο Σότσι για άλλη μια συνάντηση με τον ισχυρό Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα που θα σηματοδοτήσει και την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προγραμματίζεται για τις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές διπλωματικές πηγές.

Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες αν πούμε ότι το θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια δήλωση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση, ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ άλλωστε έχει υπογράψει, είναι κάτι αναμενόμενο αφού αυτή η θέση έχει εκφραστεί και από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση όμως προσδοκά μια ουσιαστική συζήτηση πέρα από τις δηλώσεις, απέναντι στην επιθετική τακτική του Ερντογάν.

Το ποια θα είναι η στήριξη από τη Μόσχα είναι ζητούμενο, αφού η πρόσφατη ελληνοαμερικανική συνεργασία την έχει ενοχλήσει με τον Ρώσο πρέσβη εδώ στην Αθήνα να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίμετρα.

Για το θέμα των S-400, η θέση της ρωσικής πλευράς είναι ότι δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα, είναι αμυντικού χαρακτήρα, αφού δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα ελέγχου των εξοπλισμών.

Ακόμη, όμως, και αν η Αθήνα δεν πάρει τις διαβεβαιώσεις και τη στήριξη που θα ήθελε σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η συνάντηση από μόνη τη είναι θετική εξέλιξη. Διότι στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ότι παραμένει σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δύση.

Άλλωστε στις διακρατικές σχέσεις όλα θέλουν τον χρόνο τους ακόμη και όταν υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί, όπως με τη Ρωσία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα νέων μέτρων με σαρωτικούς ελέγχους: Το μεγάλο στοίχημα – Τι πρέπει να ξέρετε

Θρίλερ με την εξαφάνιση υπάλληλου της ΕΥΠ: Το περιστατικό που τον σόκαρε και η άγνωστη γυναίκα

Γλυκά Νερά: Άλλαξε στάση η μητέρα της Καρολάιν για τους γονείς του γυναικοκτόνου