Γλυπτά του Παρθενώνα: Η διπλωματική πληγή μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου
Η Ελλάδα, δεν έπαψε ποτέ να ζητά την επιστροφή τους και όλα αυτά τα χρόνια κινήθηκε πολιτικά, νομικά, αλλά και διπλωματικά.
Άλλωστε το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συλλογή του Έλγιν και νομιμοποίησε παράνομες πράξεις υπηκόου του σε ξένη χώρα που είχε την ιδιότητα του πρεσβευτή, με αναδρομική μάλιστα κάλυψη, πολιτικοποιεί ακόμη περισσότερο το ζήτημα.
Η πρώτη επιστολή του Βασιλιά Όθωνα χρονολογείται το 1836, ελάχιστα χρόνια μετά την απελευθέρωση, και η δεύτερη της Αρχαιολογικής Εταιρείας, το 1844.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολλαπλά διαβήματα, διαβουλεύσεις, εκατοντάδες επαφές των υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ελλάδας,
Η διεθνής διπλωματική κινητοποίηση της Ελλάδας ήταν τόσο δυναμική ώστε πρόεδροι διεθνών οργανισμών και κρατών, υπουργοί και προσωπικότητες όπως ο Μπαν Κι Μουν, ο Μπιλ Κλιντον, ο Φεντερίκο Μαγιόρ, ο Σον Κόνερι, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και πολλοί άλλοι, τάχθησαν υπέρ του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας.
Το ιστορικό των διπλωματικών διαβουλεύσεων τα τελευταία χρόνια μπορούμε να το συνοψίσουμε:
Τον Οκτώβριο του 1984, η τότε ελληνική κυβέρνηση , μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, υπέβαλε με τον πιο επίσημο τρόπο αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η βρετανική πλευρά απέρριψε το αίτημα.
Το 2002, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα «δανεισμού» των Γλυπτών, προτείνοντας «δανεισμό για 100 χρόνια» από το Βρετανικό Μουσείο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι Βρετανοί απέρριψαν και πάλι το αίτημα.
Το 2007 το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών σε ελληνικό μουσείο.
Το 2009 με νεότερη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε πως με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Γλυπτά, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο μουσείο. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε ασφαλώς την πρόταση.
Το 2015 ύστερα από διαμεσολάβηση της UNESCO, ζητήθηκε από Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να καθίσουν στο τραπέζι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Το Λονδίνο ούτε καν προσήλθε.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι της Downing Street , θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και θα του θέσει και εκείνος το ζήτημα.
Όλες οι ενέργειες έχουν γίνει, ο φάκελος, το νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας είναι στο τραπέζι, οι αποφάσεις της UNESCO μας δικαιώνουν.
Είναι λοιπόν θέμα βρετανικής πολιτικής βούλησης. Ας περιμένουμε λοιπόν την απάντηση του βρετανού πρωθυπουργού. Η απάντησή του έχει σημασία. Αλλιώς ο διπλωματικός μαραθώνιος θα συνεχιστεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο
Η υποχρεωτική τρίτη δόση, η λήξη του πιστοποιητικού και οι... καμπάνες που ηχούν στο Μαξίμου
Τρίκαλα: Ανατριχίλα στο πανελλήνιο με την υπόθεση ασέλγειας σε 4χρονη από τον αστυνομικό πατέρα της