Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τη Γερμανία και την Ισπανία

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»…

διπωματία
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ισπανία και τη Γερμανία στο επίκεντρο.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πόσω μάλλον στη διπλωματία που αργά ή γρήγορα οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών, τα συμφέροντα, οι συμπάθειες, οι αντιπάθειες, όλα αποκαλύπτονται.

Η ελληνική διπλωματία έχει να διαχειριστεί, λοιπόν, δύο χώρες με τις οποίες έχει θεωρητικά άριστες σχέσεις, είναι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα έχουν συνάψει διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες με την Τουρκία.

Και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω για το χατίρι της Ελλάδας.

Η πρώτη χώρα είναι η Γερμανία. Η νέα γερμανική κυβέρνηση με τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τη νέα -πράσινη- υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, κληρονόμησε από την Άνγκελα Μέρκελ μια στρατιωτική συμφωνία που περιλαμβάνει πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία.

Έτσι λοιπόν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα η κ. Μπέρμποργκ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Η εξήγησή της, ότι τώρα ανέλαβε τα καθήκοντα και δεν έχει προλάβει να μελετήσει το options paper για τι μέτρα, έγινε αποδεκτή και έλαβε πίστωση χρόνου. Δεν έπεισε, όμως, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο, όπως έλεγε σε συνομιλητές του αργότερα «είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για τη μελλοντική της στάση»

Η δεύτερη χώρα είναι η Ισπανία. Η πρόσφατη διμερής στρατιωτική συμφωνία Μαδρίτης - Άγκυρας έχει ενοχλήσει πολύ την Αθήνα, διότι όταν υπάρχει το casus belli προς την Ελλάδα δεν μπορεί η Ισπανία να εξοπλίζει την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις στον Νίκο Δένδια, όμως, ούτε αυτός έπεισε ότι θα λειτουργεί «εντός ευρωπαϊκού πλαισίου». Διότι αυτό θα σήμαινε ακύρωση της ισπανοτουρκικής συμφωνίας. Και είναι πολλά τα δισεκατομμύρια, είναι μεγάλη η έκθεση των ισπανικών τραπεζών στην Τουρκία και θα μπορέσουν να κάνουν το χατίρι της Ελλάδας.

Έτσι, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με τους ανοιχτούς της λογαριασμούς με τους δύο συμμάχους ευελπιστώντας ότι σε ώρα κρίσης, όταν υπάρξει ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, η φίλη μας η Γερμανία και η φίλη μας η Ισπανία θα υποστηρίξουν το Διεθνές Δίκαιο, στα λόγια και στην πράξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή