H αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας- Ο «δούρειος ίππος» λέγεται Nord Stream

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και πλέον η Ρωσία δεν εξαρτάται από το ουκρανικό δίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι ο ρόλος της Γερμανίας ως διαμετακομιστής είναι κομβικός.

Nord Stream 2
Το Lakhta Center της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Όσο και ο εάν ο νέος καγκελάριος Σολτς δεν θεωρεί το θέμα πολιτικό, αλλά οικονομικό, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Και είναι πολιτική, διπλωματική.

Εξαιτίας του Nord Stream, η Μόσχα έχει συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της οικονομικά και πολιτικά με γερμανικές επιχειρήσεις, σε γερμανικά think tanks και ασφαλώς με Γερμανούς πολιτικούς. Ο αγωγός, κόστους $11 δισ. και ιδιοκτησίας του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας, Gazprom οικοδομήθηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη δυτική Σιβηρία, διπλασιάζοντας τις υπάρχουσες δυνατότητες που προσέφερε ο αγωγός Nord Stream 1 με τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Η Άνγκελα Μέρκελ στήριξε το project μέχρι το τέλος της θητείας της και δεν το εκμεταλλεύτηκε ως διπλωματικό χαρτί για να εκβιάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα που είχε ο ίδιος αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream AG κάτι που σημαίνει ότι το Βερολίνο μπορεί να καθορίσει, αν όχι να επηρεάσει, τους όρους της συναλλαγής.

Από την ημέρα που η Άνγκελα Μέρκελ έφυγε οι ισορροπίες, που τόσο προσεκτικά είχε οικοδομήσει, ανατράπηκαν: οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν εξαιτίας της τεράστιας ασιατικής ζήτησης. Η Ρωσία αναπτύσσει δυναμικά στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και οι Πράσινοι έγιναν μέρος της νέας κυβέρνησης - συμμαχίας της Γερμανίας. Ο Όλαφ Σολτς, εξακολουθεί να στηρίζει τη λειτουργία του, όμως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Μπάιντεν και οι ηγέτες των G7 αναζητούν τρόπους να συνετίσουν τον Ρώσο πρόεδρο. Έτσι, έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε την αναστολή, αν όχι την ακύρωση του, σχεδίου.

O αγωγός είναι, όμως, έτοιμος να λειτουργήσει και η παράδοση επιπλέον αερίου θα μείωνε τις τιμές για όλους στο φυσικό αέριο όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μένει το τελικό «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και έχει κάθε συμφέρον να το δώσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή