H Κύπρος δεν θέλει πια κυρώσεις προς την Τουρκία, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Η Κύπρος, έμμεσα, αποδέχεται την παραχώρηση χωριστής οντότητας στους Τουρκοκύπριους στη λογική της ενδιάμεση λύσης

Νίκος Αναστασιάδης
Το σημείωμα που απέστειλε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου προς τις ευρωπαϊκές πρεσβείες
Intime News

Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και ενώ οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία επισκιάζουν κάθε άλλη συζήτηση, έχει ενδιαφέρον το σημείωμα που απέστειλε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου προς τις ευρωπαϊκές πρεσβείες, όπου πλέον οι κυρώσεις δεν είναι στη βασική ρητορική της Λευκωσίας προς την Άγκυρα.

Στο σημείωμά του ο Κύπριος υπουργός μιλά για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η εφαρμογή των οποίων θα φέρει όφελος μεγαλύτερο σε σύγκριση με το κόστος αφού θα δίνει τη δυνατότητα επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Έμμεσα δηλαδή η Λευκωσία αποδέχεται την παραχώρηση χωριστής οντότητας στους Τουρκοκύπριους στη λογική της ενδιάμεση λύσης.

Mε το που δημοσιοποιήθηκε αυτό το σημείωμα, στη Λευκωσία ξεκίνησε η κριτική ότι με τα ΜΟΕ παραδίνεται το αεροδρόμιο της Τύμπου στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας το αεροδρόμιο της Τύμπου το οποίο στη συνέχεια θα αναγνωρίσει το ICAO, o Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας. Ασκείται επίσης κριτική ότι τα κατεχόμενα θα έχουν στη διάθεσή τους το 50% του FIR της Λευκωσίας

Τα Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να δοκιμάσουν τη βούληση της τουρκικής πλευράς για να αρχίσουν συνομιλίες τελικής διευθέτησης του προβλήματος όπως επιδιώκει ο ΟΗΕ.

Άλλωστε η πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον είχε ως θέμα συζήτησης ακριβώς αυτή τη διαδικασία.

Το θέμα των κυρώσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ανοιχτό αλλά παραπέμπεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Σκοπός του Νίκου Αναστασιάδη και αύριο στις Βρυξέλλες είναι να συζητήσει και με τους ευρωπαίους εταίρους να πιέσουν την Τουρκία στο θέμα της Αμμοχώστου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή