Κρίση στην Ουκρανία: Οι πρώτες κινήσεις της Ελλάδας μετά το διάγγελμα Πούτιν
H υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής διασποράς στην Ανατολική Ουκρανία, είναι το πρώτο μέλημα τώρα της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις εξελίξεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».
Την απόφασή του αυτή καταδίκασε ο Δυτικός κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συμμάχους.
H Aθήνα στρέφει πρωτίστως την προσοχή της στο να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να θέσει το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις διεθνείς διαβουλεύσεις. Διότι το επείγον ερώτημα και για την Ελλάδα είναι εάν θα υπάρξει άμεσα κίνηση εδάφους προς την Μαριούπολη και την Οδησσό όπου ζούνε οι ελληνικές κοινότητες.
Οι πρώτες διπλωματικές επαφές θα γίνουν σήμερα στο Παρίσι όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα λάβει μέρος στο Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο – Ειρηνικό που διοργανώνεται από τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ήταν αναμενόμενη και επιβεβλημένη.
Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών - Μελών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από περίπου 30 κράτη της περιοχής του Ινδο – Ειρηνικού, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και περιφερειακών οργανισμών.
Θα είναι η πρώτη συνάντηση στην οποία έστω και άτυπα θα αξιολογήσουν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα καθώς μετά την εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τρεις στρογγυλές τράπεζες με θέματα συζήτησης α) ασφάλεια και άμυνα, β) διασυνδεσιμότητα και ψηφιακή πολιτική, και γ) παγκόσμια ζητήματα.
O υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο την ασφάλεια και άμυνα. Μάλιστα θα αναχωρήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ.
Η Αθήνα επίσης βρίσκεται σε επαγρύπνηση λόγω και της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ακόμη ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή, που δεν είναι άλλη από το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία.
Το δεύτερο μέλημα για την Αθήνα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κρίση στην Ουκρανία στις τιμές του φυσικού αερίου και γενικότερα στην οικονομία. Το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας. Το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την αγορά πετρελαίου να αναμένει να γίνει ακόμη πιο σφικτή τις επόμενες ημέρες με την ημερήσια κατανάλωση να εκτινάσσεται πολύ πιο πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Ακόμη και οι πιο έμπειροι διπλωμάτες αυτή τη στιγμή αποφεύγουν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις καθώς διακυβεύεται ακόμη και μια σύρραξη ευρείας κλίμακας σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και πλήρης ανατροπή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Σε αυτό το διπλωματικό σκηνικό ας συγκρατήσουμε και τη δήλωση του εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε «κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποδίδουν, αλλά μεταθέτουν μόνο το πρόβλημα. Είναι καλύτερα να ακούει κανείς την άλλη πλευρά και να αντιλαμβάνεται τους στρατηγικούς ενδοιασμούς της. Έχουμε να κάνουμε με νέες προκλήσεις τον 21ο αιώνα, άρα χρειαζόμαστε νέους κανόνες και νέες αρχές, με τις οποίες μπορούν και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφαλείς».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρίση στην Ουκρανία: Οι πρώτες κινήσεις της Ελλάδας μετά το διάγγελμα Πούτιν
Ραγδαίες εξελίξεις: Το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας
Δεσποτόπουλος στο Newsbomb: «Η στάση της Ρωσίας, ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο»
Ουκρανία: Τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν - Κρίσιμες ερωταπαντήσεις για την επόμενη ημέρα
Ουκρανία: Απασφάλισε ο Πούτιν - Πανηγύρια σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ - Ετοιμάζει απάντηση η Δύση
Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη