Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέντε μέρες εισβολής - Ερωτήσεις και απαντήσεις
Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα είναι μήπως υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση που οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία διότι όπως είπε χαραχτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος αν συμβεί αυτό , τότε θα έχουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο, εάν αρχίσουν δηλαδή οι αμερικανοί να πυροβολούν ο ένας τον άλλον. Το πιθανότερο είναι να έχουμε την αναβίωση ένος νέου Ψυχρού Πολέμου, με διαφορετικά χραχτηρτιστικά αφού αυτή τη φορά η Ευρώπη θα έχει ενιαία στάση απέναντι στη Μόσχα.
Ενα άλλο ερώτημα είναι αν μπορεί αν έχουμε και άλλη κλιμάκωση επί ευρωπαικού εδάφους. Αυτό μπορεί να γίνει εάν η Ρωσία εισβάλει σε μια χώρα της Βαλτικής διότι τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και θα έχουμε εμπλοκή εκ των πραγμάτων όλων των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ερώτημα που τίθεται επίσης ποια είναι η αιτία της απόφασης του Ρώσου προέδρου, ποιο είναι δηλαδή το ιστορικό υπόβαθρο. Θα πρέπει να ανατρέξετε στον χάρτη και να ψάξετε την περιοχή Ντονμπάς.
Το Ντονμπάς αποτελείται από δύο Δημοκρατίες, το Ντονέσκ και το Λουγκανσκ. Οι δύο περιοχές αποσχίστηκαν το 2014 και η απόφασή τους οδήγησε στην αιματηρή σύγκρουση επί ουκρανικού εδάφους με τις φιλορωσικές δυνάμεις που σταμάτησε με την περίφημη συμφωνία του Μινσκ.
Τι είναι η συμφωνία του Μινσκ;
Είναι συμφωνία υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μινσκ της Λευκορωσίας από εκπροσώπους της Τριμερούς Ομάδας Επαφής από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με τη μεσολάβηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο λεγόμενο Σχήμα της Νορμανδίας.
Η συμφωνία δεν αναγνωρίστηκε, από τους τότε ηγέτες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (ΛΔΛ). Η συμφωνία αποτελούνταν από μια δέσμη 12 σημείων, συμπεριλαμβανομένης κατάπαυσης του πυρός, απόσυρσης βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή, απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου, συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία, παραχώρηση αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς και αποκατάσταση του ελέγχου των κρατικών συνόρων στην ουκρανική κυβέρνηση.
Και φτάνουμε στο ερώτημα πώς διεξάγεται ο πόλεμος.
Εκτός από τους βομβαρδισμούς βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας υβριδικός πόλεμος με αμοιβαίες κυβερνοεπιθέσεις με προπαγάνδα και παραπληροφόρηση . Κυβερνητικές ιστοσελίδες τίθενται εκτός λειτουργίας ενώ στα κοινωνικά δίκτυα ανεβαίνουν πολλά βίντεο με υποτιθέμενα περιστατικά τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τώρα στο ερώτημα ποιος είναι ο τελικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν;
Αυτή είναι η πιο δύσκολη απάντηση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει η σημερινή συνάντηση αν και είναι βέβαιο ότι ο πρώην πράκτορας της KGB δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί με τη Δύση αν δεν επιβάλει τα δικά του τετελεσμένα στο πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ευρώπης