Ένας διαφορετικός κόσμος και η θέση της Ελλάδας σε αυτόν - «Ανήκομεν εις την Δύσιν» η θέση της χώρας

Μέσα σε όλο αυτό το κοσμοϊστορικό πλαίσιο των αλλαγών, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι ενδεχομένως ιστορική διότι περιέγραψε ακριβώς πώς τοποθετείται η Ελλάδα

O πόλεμος αυτός είναι μια τομή στον χρόνο
O πόλεμος αυτός είναι μια τομή στον χρόνο
Intimenews

O πόλεμος αυτός είναι μια τομή στον χρόνο, είναι μια τομή στην Ιστορία, είναι μια τομή στην ηθική και θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες για να αντιληφθούμε τη σημασία των γεγονότων που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, και η φράση ότι «Άλλαξε ο κόσμος» έχει πλέον συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία έλαβε μια ιστορική απόφαση όταν ο Καγκελάριος δήλωσε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες στην άμυνα, οτι δημιουργεί ένα ταμείο εμβέλειας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ηπείρου μας. Ο κόσμος θα είναι, πλέον, διαφορετικός. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ώρα της ανάγκης της», πρόσθεσε ο Σολτς στη ειδική συνεδρίαση της Bundestag.

Ιστορική ήταν και η απόφαση της Ελβετίας, που ιστορικά κρατούσε ουδέτερη στάση στις αντιπαραθέσεις, όταν αποφάσισε να συνταχθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις κατά της Ουκρανίας.

Ιστορική όμως είναι και η απόφαση της Νορβηγίας η οποία ανέτρεψε την πολιτική της από τη δεκαετία του 1950 σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Αλλά και η γειτονική Φινλανδία άλλαξε οριστικά την εικόνα μιας αδέσμευτης χώρας από τότε που η Σοβιετική Ένωση το 1956 εγκατέλειψε μια ναυτική βάση που είχε μισθώσει στη νότια Φινλανδία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Διότι αποφάσεις και εκείνη να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Μέσα σε όλο αυτό το κοσμοϊστορικό πλαίσιο των αλλαγών, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι ενδεχομένως ιστορική διότι περιέγραψε ακριβώς πώς τοποθετείται η Ελλάδα.

Διότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η ολη αυτή η πολιτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει μόνο ένα στόχο. Να έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα όταν ζητήσουμε από τους εταίρους βοήθεια σε περίπτωση που βρεθούμε σε ανάλογη θέση όπως η Ουκρανία που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία. «Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά είναι προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών. Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα” είπε ο Κυριάκος Μητσιοτάκης και έχει τη σημασία του ότι αναφέρθηκε στη ρήση του Κωνσαντίνου Καραμανλή, από το ίδιο βήμα της Βουλής «Ανήκομεν εις την Δύσιν», άρα είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα.

Οι συνειρμοί σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό είναι αναπόφευκτοι.

«Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους. Για να το πω διαφορετικά, στο έδαφος της Ουκρανίας και ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει προηγηθεί, μια είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση: μεταξύ ενός λαού που θέλει να επιλέγει πώς θα ζήσει και με ποιους θα συμμαχήσει και μιας ξένης χώρας η οποία έχει αποφασίσει να επιβάλει το δικό της τρόπο ζωής».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή