Oι πέντε πόλεις «κλειδιά» στην Ουκρανία που θα κρίνουν τον πόλεμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι πέντε πόλεις «κλειδιά» που θα κρίνουν την έκβαση της σύρραξης

Oι πέντε πόλεις «κλειδιά» στην Ουκρανία που θα κρίνουν τον πόλεμο
Oι πέντε πόλεις «κλειδιά» στην Ουκρανία που θα κρίνουν τον πόλεμο
AP

Αν κοιτάξει κανείς τους χάρτες στην Ουκρανία όπως δημοσιεύονται από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα δει ότι πέντε είναι πόλεις «κλειδιά» που θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου σε στρατιωτικό επίπεδο:

Το Κίεβο, η Χερσώνα, το Χάρκοβο η Ζαπορίζια και η Μαριούπολη. Γιατί έχουν σημασία αυτές οι ρωσικές στρατιωτικές πόλεις;

Το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα της χώρας, άρα η κατάληψή του έχει και ουσιαστική και συμβολική σημασία. Αν οι Ρώσοι την καταλάβουν, ευλόγως θα μπορούν να ισχυριστούν πως «η Ουκρανία έπεσε» και να κηρύξουν de facto το τέλος του πολέμου. Οι τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις δείχνουν ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η δεύτερη σημαντική πόλη είναι η Χερσώνα. Βρίσκεται στα νότια της χώρας με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και τυχόν κατάληψή του θα συνιστά μια μεγάλη νίκη για τον ρωσικό στρατό, διότι θα αποτελέσει στη συνέχεια και μια ζωτική βάση για τον στρατό της, καθώς θα τη δώσει τη δυνατότητα να προωθηθεί περαιτέρω στην ενδοχώρα αλλά και δυτικά, κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού.

Η Χερσώνα άλλωστε είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο. Η πόλη αυτή αποτελεί επίσης και μια σημαντική πηγή υδάτων καθώς από τότε που η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η Ουκρανία μπλόκαρε το βόρειο κριμαϊκό κανάλι και έτσι η παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία, στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής διεκόπη, προκαλώντας ελλείψεις νερού στην προσαρτημένη περιοχή. Έτσι λοιπόν ένας από τους πρώτους στόχους της Μόσχας είναι απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της ροής ύδατος στην Κριμαία.

Η Μαριούπολη ακόμη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα, χωρίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και τα αυτονομιστικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία. Εάν η Μόσχα καταφέρει να καταλάβει τη Μαριούπολη, τότε μπορεί να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δυνάμεών της στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την Κριμαία. Η Μαριούπολη αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα λιμάνια στην περιοχή. Εν καιρώ ειρήνης, τα πλοία καταπλέουν για να φορτώσουν σιτηρά, με προορισμό όλο τον κόσμο, όμως αν καταληφθεί η πόλη, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα εφοδιαστικά προβλήματα της στρατιωτικής της επιχείρησης, όπου σύμφωνα με αναφορές δεκάδες ρωσικά οχήματα ξεμένουν από καύσιμα στους δρόμους της Ουκρανίας.

Η Ζαπορίζια είναι σημαντική διότι διαθέτει πυρηνικό σταθμό που είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα - Η επιβεβαίωση του δημάρχου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή