Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν – Επιβεβαιώνουν με προκλήσεις οι Τούρκοι
Αν και το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν έχει ακόμη κλειδώσει, η τουρκική προεδρία θεωρεί σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός προγραμματίζει επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός το είχε αφήσει να εννοηθεί από το βήμα της Βουλής, όταν είπε ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η τρέχουσα συγκυρία ενδεχομένως να δικαιολογούσε μια τέτοια συνάντηση διότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν και αφορούν και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν εν μέσω των εχθροπραξιών και της εντονότατης διπλωματικής κινητικότητας στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, δεν τάσσεται κατά της προοπτικής μιας συνάντησης, καθώς η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου θεωρώντας όμως ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος.
Η τελευταία φορά που υπήρξε δημόσιος διάλογος μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν με ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο της Τουρκίας και τη σύζυγό του που νοσούσαν από κορονοϊό .
«Εύχομαι στον πρόεδρο Ερντογάν και τη σύζυγό του ταχεία ανάρρωση από την COVID-19», ανέφερε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός για να ακολουθήσει πάλι μέσω twitter η απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν:
«Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, κύριε πρωθυπουργέ. Η σύζυγός μου και εγώ απευθύνουμε τους χαιρετισμούς μου σε εσάς, την οικογένειά σας και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η τελευταία τους συνάντηση δια ζώσης ήταν τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση θεωρήθηκε θετική καθώς έσπασε, όπως ειπώθηκε τότε, ο πάγος λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων τόσο επί του πεδίου με παραβιάσεις και υπερπτήσεις όσο και με τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων.
Αυτή τη φορά εάν τελικά πραγματοποιηθεί, η συνάντηση δεν αναμένεται να είναι εύκολη καθώς το κλίμα έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο λόγω της ήπιας στάσης που κρατά η Τουρκία απέναντι στη Μόσχα.
Η Ελλάδα δηλώνει ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικές μεθόδους. Η Ελλάδα απορρίπτει τη χρήση βίας και την αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας μια χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.
Η Τουρκία από την πλευρά της παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου, δεν σκοπεύσει να λάβει μέρος στο πλέγμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, διότι έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν διαψεύδει τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ έσπευσε να θέσει και την ατζέντα της συνάντησης που δεν είναι άλλη από τον εφ’ολης της ύλης διάλογο.
«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό μέχρι το θέμα του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.