Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρόλος Τουρκίας και Ισραήλ
Οι ραγδαίες εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που είναι σε 24ώρη βάση σε εξέλιξη έχουν οδηγήσει τις χώρες να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και να απαντήσουν στο ερώτημα: «Ποια είναι η θέση τους στον κόσμο».
Το Ισραήλ και η Τουρκία είναι δύο χώρες που αξίζει να σταθούμε με αφορμή και την ιστορική συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.
Οι δυο ηγέτες διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ έχουν αποφασίσει ότι οι εξελίξεις τους οδηγούν σε σύγκλιση των περιφερειακών συμφερόντων τους.
Η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ de jure και η πρώτη Ισραηλινή πρεσβεία λειτούργησε στη Μόσχα.
Στη συνέχεια επέτρεψε στην Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία να εξοπλίσουν τους Ισραηλινούς για να πολεμήσουν τους Άραβες το 1948.
Ένα χρόνο αργότερα οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν κρίση όταν η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να δεχτεί το αίτημα του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Εβραίων από την ΕΣΣΔ.
Ακολούθησε η περίφημη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν με τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν και η δήλωηση του «το Ισραήλ ανήκει στη Δύση».
Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι σχέσεις των δύο χωρών επαναδιαμορφώθηκαν με τη ρωσική παρουσία στη Συρία. Και τώρα επικαιροποιούνται με τον πρωθυπουργο Ναφτάλι Μπένετ να επιδιώκει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Καθόλου τυχαία η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Ναφτάλ Μπένετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, έγραψε ότι η Ρωσία έχει παρουσιάσει στην ουκρανική κυβέρνηση την τελική της πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης και ότι περιμένει την απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τον ίδιο ακριβώς ρόλο θέλει να παίξει και η Τουρκία αφού με τη Ρωσία έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς ενώ προμηθεύει το Κίεβο με τουρκικά drones.
Η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι στις επαφές που έχει κάνει, έχει ειπράξει την εικόνα ότι η Ουκρανία επιθυμεί τη διαμεσολάβηση και ότι η Ρωσία δεν κλείνει την πόρτα.
Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα δήλωσε ότι «εκτελούμε τα καθήκοντα του συμπρόεδρου της διαμεσολάβησης στα Ηνωμένα Έθνη και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Γνωρίζουμε την ευθύνη μας εδώ πέρα. Από την άλλη, άρχισε να εμφανίζεται και η περιφερειακή ισορροπία. Αν θέλουμε ειρήνη, γαλήνη και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, πρέπει όλοι να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική. Υπάρχει μια κρίση, πρέπει ο καθένας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια».