Το «μενού» στο γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν
Οι προσδοκίες Αθήνας και Άγκυρας από την συνάντηση των δύο ηγετών
Με οριοθετημένο «μενού» και με καλή διάθεση πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην παγωμένη Κωνσταντινούπολη.
To κυβερνητικό αεροσκάφος προγραμματίζεται να προσγειωθεί νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο της Πόλης και στις 11.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι παρών στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι για τη μεγάλη γιορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Με αφορμή αυτή λοιπόν την ημέρα, δρομολογήθηκε η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο καθώς κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Άλλωστε από τις Βερσαλλίες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της συνάντησης .
Είπε ότι η συνάντηση ήταν επιβεβλημένη λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, όλες οι χώρες του κόσμου, της Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είμαστε δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά είμαστε οι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να βλέπουμε πώς δεν θα προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο. Πιστεύω ότι θα είναι μια συζήτηση που ελπίζω να διεξαχθεί σε καλό κλίμα. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχουμε απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά» τόνισε.
Σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και κα τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία στην Αθήνα , όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με σκοπό να πέσουν οι τόνοι. Κατά τη διάρκεια των διευρευνητικών επαφών υπήρξε κοινή παραδοχή ότι η ένταση έχει ανέβει πολύ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν δηλητηριαστεί κυρίως από την συνεχόμενη επιχειρηματολογία της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας αυτών.
Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη , αλλά έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.
Στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτό θα είναι κι ένα βασικό πλαίσιο στη συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος τόνισε, έχει ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη συνάντηση.
Την ίδια ώρα η Τουρκία λαμβάνει τον εαυτό της ως κομβικό παίκτη στο παγκόσμιο στερέωμα και ήδη πιστώνεται τη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκει Λαβρόφ και τον υπουργό εξωτερικών της Ουκρανίας Ντ. Κουλέμπα -έστω και αν αυτή ήταν άκαρπη - διότι ενίσχυσε το τουρκικό προφίλ.
Κρατάμε δύο αποστροφές του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δεν πέρασαν απαρατήρητες από το ελληνικό ραντάρ στις ομιλίες του στο φόρουμ στην Αττάλεια.
«Η Τουρκία είμαι χώρα τόσο της Μεσογείου, όσο και της Μαύρης θάλασσας και δεν μπρούμε να συγχωρήσουμε μια επίθεση εναντίον ενός γείτονα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στη σημασία του «απαραβίαστου των συνόρων».
Οι διαφωνίες υπάρχουν αλλά ο δίαυλος πρέπει να μένει ανοικτός. Η Αθήνα θέλει την ηρεμία της και η Άγκυρα έχει την προσοχή της στραμμένη στις εκλογές του 2023.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα από το σημερινό ραντεβού. Αλλά ούτε και να κερδίσουμε.