Πόλεμος Ουκρανία: Ο ρόλος της Κίνας στην κρίση και οι σχέσεις της με τη Ρωσία

Όταν μια συνάντηση κρατά 7 ώρες, τότε σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις δεν είναι εύκολες, ότι οι συνομιλητές μπαίνουν σε λεπτομέρειες και ότι τα χαρτιά ανοίγουν πάνω στο τραπέζι.
ASSOCIATED PRESS

Η συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στη Ρώμη ανάμεσα στον σύμβουλο ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν, Τζεικ Σάλιβαν με τον κορυφαίο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία Γιανγκ Τζιέτσι, κράτησε κάτι παραπάνω από 7 ώρες και δεν διέρρευσαν λεπτομέρειες από το τι ειπώθηκε.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για ενδεχόμενη βοήθεια του Πεκίνου προς τη Μόσχα η οποία όλα δείχνουν ότι θα αναζητήσει δικλείδες ασφαλείας για να ξεφύγει από τις κυρώσεις της Δύσης. Οι Κινέζοι από την άλλη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταιβάν.

Ρωσία και Κίνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή από την πρώτη στιγμή της έναρξης της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς, παρά τις διακυμάνσεις στις διμερείς πολιτικές τους σχέσεις.

Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μία νέα συμφωνία άνθρακα αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ έχουν υπογράψει και άλλες συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτιμώμενης αξίας 117,5 δισ. δολαρίων.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη αν τώρα μετά την επιβολή των κυρώσεων η Μόσχα θα ζητήσει πολιτική στήριξη και αν υπάρξουν και άλλες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να απορροφηθούν σημαντικές ποσότητες ρωσικού αερίου.

Μεγάλες εφημερίδες στις ΗΠΑ έγραψαν ότι η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο να το προμηθεύσει με συγκεκριμένα είδη οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τους έχουν προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η κινέζικη πρεσβεία στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της στο Reuters το διέψευσε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαδώσει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας» και ότι «η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, δεν έδωσε ξεκάθαρη διάψευση αντίθετα υπερασπίστηκε την «αιώνια φιλία» της με τη Ρωσία και επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «εκδοχή του ΝΑΤΟ» στην περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού, απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για καταδίκη της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Το βέβαιο είναι ότι η επιρροή της Κίνας δεν πρόκειται να μειωθεί από τη Ρωσία, πολύ περισσότερο που η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει την ανερχόμενη Κίνα και η Ουκρανική κρίση έχει αλλάξει τις τακτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το 2019 ο Χένρι Κίσιγνκερ είχε προειδοποιήσει ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα ξεκινήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Τρία χρόνια αργότερα το γεωπολιτικό παιχνίδι έχει γίνει πιο περίπλοκο και ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Και αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο απρόβλεπτος.