Τα «κέρδη» Ερντογάν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Στις 10 το πρωί ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε με ειδική πτήση χθες (28/3) το απόγευμα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και κατέλυσε σε 5στερο ξενοδοχείο πάνω στο Βόσπορο. Παρών στις συνομιλίες θα είναι και ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά θέλει να αναβαθμίσει το επίπεδο των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εφοδιάζει την Ουκρανία με drones, έχει καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας λόγω των εκεί Τατάρων μουσουλμάνων έκλεισε και τα Στενά του Βοσπόρου, όταν όμως πέρασε ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ενώ επιτρέπει στη Ρωσία τη χρήση του εθνικού της εναέριου χώρου.
Και όμως για την ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν πιστώνεται και δεύτερη σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαιρέτισε τον διπλωματικό ρόλο της Άγκυρας προσθέτοντας με νόημα ότι η Τουρκία θα έπρεπε να εφαρμόσει τις κυρώσεις.
Η Άγκυρα έχει καταδικάσει την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, ωστόσο δεν υιοθέτησε τις κυρώσεις.
Σχεδόν 15.000 Ρώσοι πολίτες έχουν φτάσει στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου πριν από 34 ημέρες ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι Ρώσοι ολιγάρχες και Ρώσοι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία και μπορούν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες στη χώρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς που είναι στη μαύρη λίστα της Δύσης, επισκέφθηκε την Τουρκία και δύο από τα υπερπολυτελή σκάφη του ελλιμενίστηκαν σε τουριστικά θέρετρα σε τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με το CNBC ο ελλιμενισμός στην Τουρκία είναι μια νόμιμη κίνηση εφόσον τα γιοτ παραμένουν εκτός των χωρικών υδάτων που επιβάλλουν κυρώσεις, οι οποίες εκτείνονται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή.
Οι οικονομικοί δεσμοί Άγκυρας - Μόσχας είναι πολύ ισχυροί λόγω των συναλλαγών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το εμπόριο και τον τουρισμό. Την ίδια ώρα, μεγάλες τουρκικές εταιρείες και όμιλοι διαθέτουν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία και υπάρχει τώρα το δίλημμα: Εάν θα συνεχίσουν εκεί τις δραστηριότητες τους ή θα χρεοκοπήσουν.
Η στρατηγική της Τουρκίας είναι ότι προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου με τη Μόσχα και το Κίεβο.
«Αν όλοι κόψουν τις γέφυρες με τη Ρωσία, τότε ποιος θα μιλάει με εκείνους τελικά; Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν στήριξη με κάθε δυνατό μέσο ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους... Το ζήτημα της Ρωσίας πρέπει να ακούγεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» δήλωσε από το διεθνές φόρουμ της Ντόχα το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Το κλειδί των εξελίξεων πάντως το κρατά ο Ρώσος πρόεδρος και όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.