Το τιτίβισμα του Τσαβούσογλου και η εγρήγορση της Αθήνας για τη Θράκη

H  ανάρτηση στο twitter του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ανάγκη σεβασμού στους μουφτήδες που εκλέγονται από την μειονότητα και ότι δήθεν απαιτείται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, δεν ξάφνιασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το τιτίβισμα του Τσαβούσογλου και η εγρήγορση της Αθήνας για τη Θράκη
Ο μουφτής είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αλλά και ιεροδίκης

Άλλωστε η υπόθεση του ορισμού των μουφτήδων αποτελεί ένα ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αθήνα και Άγκυρα εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 1990.
Τόσο στις συναντήσεις κορυφής όσο και στις διερευνητικές συνομιλίες η Τουρκία πιέζει για άμεση εκλογή τους και προσπαθεί να εξισώσει τον θεσμό αυτόν με εκείνο του Οικουμενικού Πατριαρχείο.

Ο μουφτής είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αλλά και ιεροδίκης, που διορίζεταιι από το κράτος, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Η επιλογή τους γίνεται από τον περιφερειάρχη μετά από γνωμοδότηση μεικτού συμβουλίου στο οποίο μετέχουν και μουσουλμάνοι. Οι θητείες είναι δεκαετείς και χρειάζονται ιδιαίτερα υψηλά προσόντα για την λήψη της θέσης ενώ απαιτείται πτυχίο ανωτάτης ισλαμικής θεολογικής σχολής. Συνεπικουρούνται από 400 θρησκευτικους λειτουργούς ( ιμάμηδες, μουεζίνηδες).

Η Τουρκία ζητά άμεση εκλογή των μουφτήδων από τους μουσουλμάνους. Όμως αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης διότι δημιουργεί διάκριση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων με κριτήριο τη θρησκευτική διαφορά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την πλευρά της προσαρμογής της νομοθεσίας με σκοπό την ευρύτερη – με έμμεσα χαρακτηριστικά – συμμετοχή της μειονότητας στον ορισμό των μουφτήδων, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τα προβλεπόμενα από το Ελληνικό Σύνταγμα (μη εκλογή), αλλά και όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο νόμος 4511/2018 υπήρξε σημαντική μεταρρύθμιση ως προς το ζήτημα των δικαιοδοτικών δικαιωμάτων των μουφτήδων, με την προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας και αποτέλεσε ένα σημαντικό θεσμικό βήμα για τις υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου που θα ρυθμίζονται από τις κοινές διατάξεις και τεκμήριο δικαιοδοσίας έχουν τα πολιτικά δικαστήρια».

Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα 52/2019 για τη «Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης», καθώς και η νομθετική διάταξη 4559/2018 που προβλέπει την αυτοδίκαια έξοδο από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Αυτό οδήγησε στον ορισμό Τοποτηρητών στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής όταν οι κάτοχοι των θέσεων συμπλήρωσαν το ηλικιακό αυτό όριο και αφού η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2019.

Η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε πέρυσι έχει καταλήξει στο πόρισμά της οτι «για την ευρύτερη συμμετοχή των πιστών προτείνεται η σύσταση ενός Εισηγητικού Συμβουλίου με καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, του οποίου η σύνθεση πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και του Συντάγματος και να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας. Πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένοι κανόνες και κριτήρια για τον καθορισμό της σύνθεσης των μελών του».

Η Άγκυρα με μέθοδο, στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στους μουσουλμάνους της Θράκης. Γ’αυτό το tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήταν ένα απλό τιτίβισμα αλλά σημαίνει πολλά παραπάνω.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή