Το τουρκικό δίκτυο επιρροής στις ΗΠΑ και η επιστροφή του Τζέφρι Πάιατ στην Ουάσιγκτον
Η επιστολή που έστειλε το State Department προς το Κογκρέσο στις 17 Μαρτίου και όπου έλεγε ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ έφερε την υπογραφή της αξιωματούχου της υπηρεσίας της τουρκικής καταγωγής Ναζ Ντουράκογλου. Πριν από λίγες ημέρες η κ. Ντουράκογλου, άριστη γνώστης της αμερικανικής νομοθεσίας τοποθετήθηκε επ’ αυτής της εξέλιξης απαντώντας σε ερώτηση Δημοκρατικού γερουσιαστή. Είπε λοιπόν ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία, ότι συνεισφέρει ενεργά στις αποστολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Και κατέληξε λέγοντας ότι η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή. Ασφαλώς στην Τουρκία υπήρξε ικανοποίηση με την επιστολή αυτή καθώς είναι μια ένδειξη ότι το τουρκικό λόμπι λειτουργεί καλά και δικοί τους άνθρωποι έχουν διεισδύσει σε θέσεις κλειδιά.
Κάνω μια παρένθεση να πω ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχουν επίσημα λόμπι εκπροσώπησης και προβολής κρατικών συμφερόντων ενώ παράλληλα υπάρχουν και οργανισμοί που λειτουργούν ως λόμπι αλλά δεν εκπροσωπούν επισήμως το κράτος, όπως είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουάσιγκτον ή το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία λοιπόν που αφορούν το τουρκικό λόμπι και που σύμφωνα με τον Αμερικανικό νόμο περί lobbying πρέπει οι εταιρείες να καταθέτουν τη δράση τους, στο Αμερικανικό Κογκρέσο αμερικανοτουρκικοί οργανισμοί πραγματοποίησαν μέσα σε ένα χρόνο 1.700 επαφές στα γραφεία του Κογκρέσου στη Βουλή και τη Γερουσία. Ο μηχανισμός προώθησης των τουρκικών συμφερόντων στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που λόγω και του διαμεσολαβητικού ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ενισχύσει την επιχειρηματολογία τους στις επαφές τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πετυχαίνουν τους σκοπούς τους πολύ περισσότερο που η ελληνική ομογένεια παραμονεύει και δραστηριοποιείται αποτελεσματικά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα, όλα δείχνουν ότι θα έχει έναν ακόμη ισχυρό σύμμαχο στην αμερικανική γραφειοκρατία που δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ ο οποίος παραδίδει τα καθήκοντα του σε λίγες ημέρες και επιστρέφει στο State Department. Oι πληροφορίες λένε ότι θα αναλάβει ένα σημαντικό πόστο στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ που σχετίζεται με την ενέργεια άρα εκ των πραγμάτων στο χαρτοφυλάκιό του θα περιλαμβάνεται και η Ανατολική Μεσόγειος. Αναμένεται ωστόσο να επιβεβαιωθεί μετά το Μάιο ο συγκεκριμένος διορισμός. Ο Πάιατ θεωρείται ένας βαθύς γνώστης πλέον των ελληνικών θέσεων που βοήθησε εν πολλοίς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Επομένως σε ώρα κρίσης η επαφή των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων θα είναι πολύτιμη.