Η «προφητική» ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1980
Το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από το θάνατο του πρώην προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή , του Μακεδόνα πολιτικού που η Ελληνική Ιστορία κατέγραψε ως Εθνάρχη.
Με αφορμή λοιπόν την επέτειο θανάτου του , αναρωτιόμουν τι θα έλεγε σήμερα ο Σερραίος πολιτικός αν ζούσε για τα μεγάλα εθνικά θέματα αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανέτρεξα σε μια ομιλία του που είχε εκφωνήσει στη Βουλή το 1980.
Έλεγε λοιπόν τότε ότι η διεθνής κατάσταση δεν είναι απλώς συγκεχυμένη αλλά είναι και επικίνδυνη για αυτό και θα πρέπει να συζητούμε με ψυχραιμία, με υπευθυνότητα.
«Επισημαίνω την επικίνδυνη σύγχυση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο. Η σύγχυση αυτή παίρνει τέτοια μορφή και τέτοιες διαστάσεις, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα μπήκε σε μια περίοδο ομαδικής παραφροσύνης»
Και συνεχίζει προφητικά:
«Είναι προφανές ότι η αναταραχή που παρατηρείται στις περιοχές αυτές συνδέεται έμμεσα ή άμεσα και με το ενεργειακό. Η ενεργειακή κρίση είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά το 1930. Και αυτό γιατί η οικονομία του κόσμου και γενικότερα η σύγχρονη ζωή του ανθρώπου εξαρτώνται απολύτως από το πετρέλαιο. Ο ανεξέλεγκτος τρόπος στην παραγωγή, στη διάθεση και στην τιμολόγηση του πετρελαίου καθιστά αδύνατο οποιονδήποτε προγραμματισμό και κρατά σε αγχώδη αβεβαιότητα τον κόσμο. Είναι τέτοιες οι περιπτώσεις του προβλήματος σε όλους τους τομείς της διεθνούς ζωής, ώστε να υπάρχει φόβος ανωμαλιών, οικονομικών και πολιτικών που θα αναστατώσουν τον κόσμο».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το βήμα της Βουλής είπε ότι επειδή επικρατεί αναρχία στον ενεργειακό τομέα δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον και ότι η ανθρωπότητα πορεύεται ακαθοδήγητη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της. Έχει σημασία ότι κάνει ειδική αναφορά στις επισκέψεις του στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα όπου είχε συνομιλίες ειλικρινείς με δεδομένη την ιδεολογική και διεθνή θέση της κάθε πλευρά.
«Ο φόβος να υποστηρίξουμε το σωστό για να μη γίνουμε δυσάρεστοι, είναι η χειρότερη πολιτική. Οι μικροί λαοί για να έχουν διεθνή υπόληψη οφείλουν χωρίς να προκαλούν να είναι έντιμοι. Ο φόβος αποτελεί τη χειρότερη μορφή δουλείας διότι μας αφαιρεί την ελευθερία να υποστηρίξουμε αυτό το οποίο πιστεύουμε».
Ο Καραμανλής πίστευε στη θεωρία της ισορροπίας δυνάμεων στον κόσμο και πόσο επίκαιρη είναι η φράση του από την ίδια ομιλία:
«Στην Κεντρική Ευρώπη ο ανατολικός συνασπισμός έχει σημαντική υπεροχή δυνάμεων έναντι της Δύσης. Η θέση της Ελλάδα είναι συνεπής προς τη θεωρία που πιστεύουμε προς τη θεωρία που πιστεύουμε , της ισορροπίας δυνάμεων»
42 ολόκληρα χρόνια μετά και τα λόγια του μοιάζουν να υπερβαίνουν την εκάστοτε συγκυρία και διατηρούν τη ζωντάνια τους ακόμη και σήμερα λες και ειπώθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και την ενεργειακή κρίση με το φυσικό αέριο. Ο λόγος του υπενθυμίζει ότι η παγκόσμια ιστορία είναι πάντα σε εξέλιξη και ότι όσο καλύτερα γνωρίζουμε το παρελθόν τόσο καλύτερα μπορούμε να διαχειριστούμε το μέλλον.