H βαρυσήμαντη ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο εκ των πραγμάτων αποκτά πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θεωρείται βαρύνουσας σημασίας και θα είναι το ίδιο σημαντική με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.
Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να μιλήσει στο Κογκρέσο- το οποίο από μόνο του είναι πολύ τιμητικό- και να προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς γερουσιαστές γιατί δεν πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, ανταποκρινόμενη έτσι στο σχετικό αίτημα της Άγκυρας.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal άναψε φωτιές διότι όπως σημειώνεται η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16 θέμα που είχε θέσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν τον Μάρτιο, όταν οι δυο τους συζήτησαν την κρίση στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν τότε είχε διαμηνύσει ότι η Άγκυρα «αναμένει ότι το αίτημά της για την προμήθεια 40 νέων αεροπλάνων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 από τις ΗΠΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ασφαλώς μόνος σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα καθώς υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από Δημοκρατικούς, οι οποίοι εγείρουν ενστάσεις και αντιδρούν στην προοπτική μιας τουρκικής συμφωνίας επικαλούμενοι ως αντεπιχείρημα τις σχέσεις που συνεχίζει να διατηρεί η Άγκυρα με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των τουρκικών συνόρων, όπως έγινε με την πρόσφατη καταδίκη του Οσμάν Καβαλά.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από πηγές στην Ουάσινγκτον, οι Αμερικανοί κάνουν λόγο μόνο για αίτημα αναβάθμισης του επικοινωνιακού συστήματος των μαχητικών, με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ.
«Αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16, ούτε προαναγγείλει νέες αγορές F-16 που θα εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση, λένε.
Η ομιλία λοιπόν του πρωθυπουργού θα είναι καλά τεκμηριωμένη και θα εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα αφού η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στο κόσμο και μάλιστα χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που διατηρεί την απειλή πολέμου, το casus belli δηλαδή έναντι σε μια σύμμαχο χώρα. Θα πει για τις απειλές, τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών και ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να μείνουν πιστοί στις δηλώσεις του state Department ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται απολύτως να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
To θέμα είναι ότι εάν εγκριθεί η συμφωνία περί αναβάθμισης, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο εν συνεχεία και για την πώληση δεκάδων νέων μαχητικών στην Τουρκία, η οποία είχε όμως αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35 λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε από τη Μόσχα.
Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με αφορμή την επικύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας θα μας κάνει ίσως σοφότερους για αυτή την εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης:
Η αναβάθμιση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν και ο εκνευρισμός Ερντογάν