Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η αναβάθμιση (;) των τουρκικών F16
Oι ελληνοτουρκικές αλλά και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και έχει ενδιαφέρον να σταθούμε την ουσία των θεμάτων που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξαν ως προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Το κλίμα είχε εμφανώς επηρεαστεί από τo δημοσίευμα ότι πρόκειται να συζητηθεί στο Κογκρέσο το αίτημα του προέδρου της Τουρκίας που περιλαμβάνει τα εξής: Την αναβάθμιση των μαχητικών F 16 , την πώληση τουλάχιστον 40 νέων αναβαθμισμένων αεροσκαφών ίδιου τύπου αλλά και την παροχή πυραύλων και ραντάρ προς την Πολεμική Αεροπορία.
Η προσοχή λοιπόν είναι στραμμένη στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο ενα σώμα το οποίο στο παρελθόν έχει καταδικάσει τουρκικές αποφάσεις όπως την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Ο Νίκος Δένδιας είπε στη Βουλή ότι εστάλη στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ ένα pre-notification που αφορά όχι νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους υπαρχόντων αεροσκαφών.
«Αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη», συμπλήρωσε με νόημα. Ο υπουργός εξωτερικών παραδέχτηκε ότι «η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα, διότι η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και γιατί παραβιάζει - όπως το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναφέρει - τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας»
Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δεν διέψευσε το δημοσίευμα της Wall Street Journal και αρκέστηκε να πει ότι «ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα»
Εν όψει μιας ενδεχόμενης συζήτησης στο Κογκρέσο έχει κινητοποιηθεί το ελληνικό λόμπι και ήδη αμερικανοί βουλευτές ζητάνε να μην ανταμείψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού του καθεστώτος Ερντογάν σε εγχώριες και διεθνείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ».
H μεγάλη εικόνα ωστόσο είναι ασφαλώς η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία η οποία είναι πολύ σημαντική και όπως είπε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων διότι «η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση.
Είναι θετική εξέλιξη το τετ α τετ του πρωθυπουργού στο Λευκό Οικο με τον Τζο Μπαιντεν και είναι βέβαιο ότι στις δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Όμως η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι οι Αμερικανοί θα ζητήσουν να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, να μην υπάρχει ένταση πολύ περισσότερο που ο πόλεμος επί ευρωπαικού εδάφους στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει επαγρύπνηση στη Δύση.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο θα πιέσουν οι Αμερικανοί την ελληνική πλευρά να μη σηκώνει τους τόνους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τι θα ζητήσει για να διατηρήσει η χώρα μας μια πολιτική κατευνασμού...
Διαβάστε επίσης:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν επιβεβαιώνει δημοσίευμα περί αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας