Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η νέα εξέλιξη ασφαλώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφού ήδη οι δύο Σκανδιναβικές χώρες είχαν αρχίσει να επενδύουν περισσότερο στην αμυνα από το 2014
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν
AP

Από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι το διήμερο 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη όπου η ενταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα είναι στο τραπέζι και ενώ όλα δείχνουν ότι θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ενσωμάτωσή τους.

Άλλωστε ο ίδιος ο γενικος γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για «ομαλή και ταχεία» διαδικασία ένταξής τους.

Η ηγεσία της Φινλανδίας, δηλαδή ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αποφάσισαν να κάνουν το ιστορικό βήμα χωρίς να λογαριάζουν την ενόχληση της Μόσχας.

Πώς όμως θα αντιδράσει η Ρωσία; Θα είναι επί του πεδίου η αντίδρασή της ή θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις;

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε απειλή την ενταξη της Φινλανδίας και άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει κατά τρόπο συμμετρικό χωρίς, όμως, να διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή η «συμμετρική» αντίδραση.

Θα μπορούσε να είναι η χρήση των πυρηνικών που έχει μεταφέρει η Ρωσία στο Καλίνινγκραντ ή στη Χερσόνησο Κόλα που βρίσκεται στην Αρκτική;

Όπως και να έχει, με την ένταξη της Φιλανδίας η Ρωσία αποκτά αυτομάτως νέα χερσαία σύνορα με το ΝΑΤΟ μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Η νέα εξέλιξη ασφαλώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφού ήδη οι δύο Σκανδιναβικές χώρες είχαν αρχίσει να επενδύουν περισσότερο στην άμυνα από το 2014 με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας. Πριν από λίγους μήνες το Ελσίνκι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 64 μαχητικών F -35 από τις ΗΠΑ ενώ συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν δείξει ότι συμφωνούν με τη Δύση καθώς έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1995 και επικύρωσαν το 2007 τη Συνθήκη της Λισαβόνας σύμφωνα με την οποία κάθε μέλος δεσμεύεται να βοηθά και να συνδράμει οποιαδήποτε άλλα μέλη αντιμετωπίζουν μια εξωτερική στρατιωτική επίθεση.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές άμεση ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Φινλανδία δεν φαίνεται πιθανή, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη αρχίσει να μετακινούνται πρόσθετα ρώσικα βαρέα οπλικά συστήματα και πυραύλοι προς τα φινλανδικά σύνορα.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στραμμένες την προσοχή τους στην Ουκρανία και είναι αμφίβολο αν έχουν την ικανότητα να ξεκινήσουν ένα επιπλέον θέατρο επιχειρήσεων στα βόρεια σύνορά τους.

Σημειώνεται πώς μέχρι την πλήρη ένταξη της Φινλανδίας δεν θα μπορεί τυπικά να καλυφθεί από το άρθρο 5 της Συμμαχίας περί αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης, και λέω τυπικά, διότι τυχόν συνδρομή μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά, όπως άλλωστε εγινε και στην περίπτωση της Ουκρανίας με την παροχή αμυντικού υλικού.

Ενδιαφέρον έχει και μια άλλη εξέλιξη, το δημοψήφισμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Δανία με το ερώτημα αν οι Δανοί πολίτες επιθυμούν η χώρα τους να αρχίσει να συμμετέχει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας στον επιχειρησιακό, δηλαδή, βραχίονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε και σε αυτή τη Σκανδιναβική χώρα θα ανατραπούν δεδομένα που ίσχυαν για δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Χρειαζόμαστε τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ