Ο Ερντογάν «παίζει» με τα νεύρα της Δύσης
Είναι προφανές ότι η επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και η ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο έχει ενοχλήσει την τουρκική πλευρά.
Μια σειρά από αιτήματα έχει καταθέσει η Τουρκία προς τη Σουηδία και της Φινλανδία προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως και να γίνει δεκτό το άιτημά του να συζητηθεί η ενταξής τους στη Συμμαχία στην επόμενη σύνοδο κουρφής στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah ο πρόεδρος της Τουρκίας καλεί το Ελσίνικι και τη Στοκχόλμη να αποφασίσουν ποια είναι τελικά η θέση τους σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Ζητά επίσης να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις, να σταματήσουν την παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες», να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία, να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 στη γειτονική χώρα.
Τέλος ζητά να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας και να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Είναι προφανές ότι η επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και η ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο έχει ενοχλήσει την τουρκική πλευρά. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή του με νέους στην Εθνική Βιβλιοθήκη, προσπάθησε να συνδυάσει τις εξελίξεις με τις δύο σκανδιναβικές χώρες με την ρητορική του απέναντι στη χώρα μας.
«Μας λένε, πείτε μας τις απαιτήσεις σας, να τις ζητήσουμε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στην ίδια λογική που είχαμε μπει την προηγούμενη φορά. Το ζήσαμε αυτό και με την Ελλάδα. Ξέρουμε πως και η Φινλανδία και η Σουηδία θα μας κάνουν τα ίδια νούμερα. Γιατί να κάνουμε τέτοια γκάφα;», είπε με νόημα συμπληρώνοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, εμείς δεν αποδεχόμαστε σε αυτό τον οργανισμό ασφαλείας να μπουν τρομοκρατικές οργανώσεις».
Και το κλιμάκωσε στη συνέχεια ακόμη περισσότερο: «Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τους υποστηρίζει με όπλα και τους επιτρέπει να δημιουργήσουν βάσεις. Από τη μία, ενώ μιλάνε μαζί μας, μας λένε θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με εσάς, αλλά από την άλλη σηκώνονται και λένε σχετικά με την Κύπρο δεν βλέπουμε θετικά τη λύση των δύο κρατών». Ποιος σου λέει ότι εμείς θα δούμε θετικά κάτι που εσύ δεν βλέπεις θετικά; Να μας συμπαθάτε. Αν είμαστε η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτή η χώρα μπήκε μια φορά σε αυτή την κατάσταση στο παρελθόν. Αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναμπούμε. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική και είπαμε στους φίλους μας ότι θα πούμε όχι στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αυτόν τον τρόπο».
Υπάρχει επίσης ενόχληση και από την καλή συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του που επί της ουσίας συζητήθηκε να μην περάσει από το Κογκρέσο οποιαδήποτε συμφωνία που θα έχει να κάνει με την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F -16.
Το ερώτημα είναι πώς θα εκφράσει πρακτικά την ενόχλησή της η Άγκυρα. Θα μείνει μόνο σε ρητορικό επίπεδο ή θα επιχειρήσει να άρει το βέτο στην ένταξη της Φιωλανδίας και της Σουηδίας έναντι ανταλλαγμάτων.