Το «έως εδώ» του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Άγκυρα
«Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας» ήταν η δήλωσή του Nίκου Παναγιωτόπουλου μιλώντας σε Forum στη Μπρατισλάβα και συμπλήρωσε με νόημα: « Είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει. Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας»
Όταν λέει κάποιος ότι είναι στα όριά του ότι η υπομονή του εξαντλείται τότε σημαίνει ότι το επόμενο βήμα, στην επόμενη πρόκληση από την Τουρκία, η απάντηση θα είναι επί του πεδίου. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όμως είπε και κάτι ακόμη που έχει τη σημασία του καθώς πλησιάζουμε προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Και δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Κι όχι μόνο υπερπτήσεις αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές, και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο».
Όταν ο Έλληνας υπουργός άμυνας λέει ότι δεν θέλει σύμμαχο τη Τουρκία σημαίνει ότι το οικοδόμημα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας δέχεται πλήγμα. Όσο και αν προσπαθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπεργκ να κρατά ίσες αποστάσεις και να λέει και στις δύο χώρες «βρείτε τα μη γίνει ατύχημα» δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέση του.
Αυτό σημαίνει ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 Ιουνίου στην οποία εκτός από τους ηγέτες θα δώσουν το παρών και οι υπουργοί εθνικής άμυνας το κλίμα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένο.
Επίσης έχει σημασία ποιός λέει τι αλλά και πού το λέει. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επέλεξε να το στείλει αυτό το μήνυμα σε διεθνές forum, σε ένα ακροατήριο υψηλόβαθμων Ευρωπαίων κυρίως αξιωματούχων. Για να ακούσουν επί της ουσίας ότι η Τουρκία δεν μαζεύεται με αυτές τις δηλώσεις, για τις τακτικές πλέον παραβιάσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές μέσα στη νύχτα και ότι η Ελλάδα είναι στο μη περαιτέρω με όσα ακούει. Για να έχουν και οι σύμμαχοι τις ευθύνες τους για ό,τι πιθανό συμβεί από εδώ και πέρα.
Διότι οι δηλώσεις σαν αυτές που έκανε ο ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι μόνο λόγια και δεν θα μας χρειαστούν ενα έρθει η ώρα του διαχείρισης της κρίσης.